Klinkt goed hè, biryani bitterballen? Het is wel een beetje bezijden de waarheid, eigenlijk zijn het meer Indiase arancini, want ze zijn gevuld met rijst, niet met vlees, maar dat mag de pret wat mij betreft niet drukken.
Toen ik onlangs een flinke portie vegan biryani in de vriezer had liggen, leek het me leuk om daar eens iets anders mee te doen dan gewoon opeten. Al snel kwam dit idee in me op. Arancini, Italiaanse balletjes gevuld met risotto en mozzarella, had ik al vaak gemaakt. Die zijn heerlijk, dus ik was benieuwd of ik iets vergelijkbaars kon maken met een ander rijstgerecht. Dat lukte wonderwel, en zo ontstonden deze heerlijke vegetarische biryani bitterballen. De mangochutneymayo maakt het helemaal af. Zo heb je een Indiaas feestje in een Europees jasje bij de borrel.
Heb je de smaak te pakken gekregen? Mijn vriendin Ilona heeft op haar website een hele serie recepten voor bitterballen!
Zo maak je ca. 30 biryani bitterballen:
- Kooktijd: 40 minuten
- 1 portie vegan biryani
- 3 eieren
- 75 gr bloem
- 1/2 tl kurkuma
- 75 gr paneermeel
- 1 el mayonaise (ik gebruik Helmann’s)
- 1 el mangovhutney van goede kwaliteit (ik gebruik Geeta’s)
Voor de biryani bitterballen
Voor de mangochutneymayo
Zo maak je het
Vegetarische bitterballen maken
Zoals gezegd is de basis voor deze bitterballen mijn recept voor biryani. Maak hiervan dus eerst een portie zoals beschreven in het recept, maar let op: gebruik 2x zoveel chilivlokken en 2x zoveel zout als er in het recept staat. De garnituren kun je uiteraard weglaten.
Heb je nog een dergelijke portie biryani in de vriezer liggen, maar zonder die aanpassingen? Geen probleem, roer er na het ontdooien 1/2 tl chilivlokken en 1/2 tl zout doorheen.
Bitterballen paneren
Laat de biryani afkoelen tot kamertemperatuur (of ontdooien natuurlijk). Roer er dan 1 ei doorheen, tot het helemaal verdwenen is tussen de rijst. Zet dan 3 diepe borden klaar. Roer in het eerste bord de bloem en de kurkuma door elkaar. Kluts in het tweede bord de overgebleven eieren los. Doe in het laatste bord het paneermeel.
Maak balletjes van het rijstmengsel, mijn balletjes waren tussen de 20 en 25 gram. Maak er tamelijk stevige balletje van. Rol de balletjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Dit wordt een bende, leg je daar bij neer.
Zelfgemaakte bitterballen
Je kunt je bitterballen nu meteen bij 180 graden frituren, dan zijn ze in ongeveer 3 minuten klaar. Je kunt ze ook eerst op een met bakpapier beklede bakplaat invriezen. Als ze stijfbevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zakje of doosje doen. Je hoeft ze dan voor het bakken niet te ontdooien. Frituur ze dan ongeveer 7 minuten.
Mangochutneymayo
Doe voor de mangochutneymayo de mayonaise en de mangochutney bij elkaar in een blender of in de beker van je staafmixer. Pureer tot een glad geheel. Serveer de biryani bitterballen met de mangochutneymayo.
Ilona zegt
Ik vind het een hele mooie combinatie! En bedankt voor de link 🙂
Em's Real Food zegt
YW! Als je nog over combinaties voor je bitterballenboek wilt brainstormen, weet je me te vinden 😉