Bakplaat pancakes uit de oven

Bakplaat pancakes uit de oven

American pancakes maak je heel gemakkelijk in de oven! Deze bakplaat pancakes met havermout en banaan zijn een heerlijk ontbijt.

American pancakes, maar dan makkelijker: uit de oven. Natuurlijk is een mooie stapel American pancakes prachtig en heerlijk, maar als je ze op een bakplaat maakt, is het veel minder werk. En heel eerlijk: uit de oven vind ik ze nog lekkerder ook!

Pancakes met banaan en havermout uit de oven

Voor deze pancakes uit de oven liet ik me inspireren door Kokkerellen met Suus. Ik nam haar banaan-havermoutwafels als basis, voor de allerlaatste swiepswoepswap van Mandy. Zoals dat gaat bij mij, werden die wafels dus bakplaat pancakes, maar wel mét havermout en banaan natuurlijk!

Ik weet oprecht niet of ik óóít nog pancakes in een pan ga bakken, want pancakes uit de oven zijn zo mogelijk nóg lekkerder en het is zó veel makkelijker! Geen pannenkoekwalm in huis, geen gedoe met wanneer je ze moet omkeren, nooit meer twijfelen of het beslag niet te dun is… Ik ben fan!

Bakplaat pancakes uit de oven

Een bakplaat vol pancakes

Dit recept is een Amerikaanse portie voor 2 personen en daarmee genoeg voor 3 tot 4 eters. Tenzij je het mijn zoon van 5 vraagt, die vindt een bakplaat vol nét aan genoeg voor 1 kleuter en 1 volwassene, want “dit zijn de lekkerste pancakes van de wereld”.

Omdat ik erg houd van blueberry pancakes, heb ik hier bevroren blauwe bessen in het beslag gedrukt. Daar kun je uiteraard mee variëren: chocoladestukjes zijn ook belachelijk lekker, en weglaten kan ook.

Bakplaat pancakes uit de oven

Makkelijke American pancakes maken

Je maakt het beslag voor de bakplaat pancakes het makkelijkst in een blender of keukenmachine. Maak je ze (liever) met de hand, vervang dan de havermout door havermeel, daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker!

Heb je geen karnemelk in huis, meng dan 10 ml citroensap door 290 ml melk. Zelfde effect, veel handiger (vind ik dan).

Zo maak je bakplaat pancakes uit de oven voor 2-4 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 75 gr havermout
  • 75 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 (over)rijpe bananen
  • 1 ei
  • 300 ml karnemelk (of 290 ml melk en 10 ml citroensap)
  • 1 el koolzaad- of zonnebloemolie
  • optioneel: 125 gr blauwe bessen uit de diepvries, 15 gr gesmolten roomboter
  • vers fruit en poedersuiker om te serveren

Zo maak je het

Verwarm eerst de oven voor op 200 graden onder/bovenwarmte. Bekleed een bakplaat van ca, 25 bij 35 cm met bakpapier en vet het bakpapier in met boter of bakspray.

Doe de havermout in de blender of keukenmachine en draai even tot een grof poeder. Voeg dan bloem, bakpoeder en zout toe en draai nogmaals tot alles goed gemengd is. Voeg dan de bananen, het ei, de melk en de olie toe en draai kort tot een beslag. Er mogen nog wat klontjes inzitten.

Schenk het beslag in de met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de blauwe bessen over het beslag en zet de bakplaat in de oven. Bak de pancakes gedurende 25 minuten.

Wil je ze extra mooi goudbruin hebben, bestrijk ze dan 5 minuten voor de eindtijd met een beetje gesmolten boter. Serveer je pancakes rechtstreeks uit de oven met vers fruit naar keuze en eventueel wat poedersuiker.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt