10 tips voor Straatsburg

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Al jaren kom ik graag in Straatsburg (Strasbourg). Hoog tijd dus om mijn 10 beste tips voor je op een rijtje te zetten!

Eerst even wat info over Straatsburg. Strasbourg is de hoofdstad van de Elzas en ligt in het noord-oosten van Frankrijk. Het heeft een prachtig oud centrum. Bovendien vind je hier een vestiging van het Europees Parlement. De stad staat bekend om haar vakwerkhuizen en de enorme kathedraal.

Tip vooraf: gewoon door het centrum wandelen en steegjes inslaan rondom de kathedraal is al een feestje op zich!

  1. Kathedraal van Straatsburg
  2. Palais Rohan
  3. Kerstmarkt
  4. Europees Parlement
  5. Place Saint-Thomas
  6. La Petite France
  7. Au Petit Tonnelier
  8. Brasserie Boëhm
  9. La Cloche à Fromages
  10. Le Gutenberg

Zien en doen in Straatsburg

Daar beginnen we dus meteen mee: de kathedraal van Straatsburg is een geweldig mooi bouwwerk, dat enkele jaren geleden is opgepoetst, zodat het lokale zandsteen er weer prachtige roze uitziet. Je kunt de kathedraal ook beklimmen! Op het plein voor de kathedraal vind je bovendien het Maison Kammerzell, een waanzinnig vormgegeven huis uit de middeleeuwen.

10 tips voor Strasbourg Kathedraal

Aan de andere kant van de kathedraal vind je het Palais Rohan, het museum voor schone kunsten én archeologie.

Op dit plein vind je in december bovendien een geweldige kerstmarkt. Nog veel meer kerstmarkt vind je trouwens op de Place Kléber.

Buiten het centrum kun je het Europees parlement bezoeken. Hier reis je vanaf het station en vanaf het centrum eenvoudig naartoe met de tram (lijn E).

Terug in het centrum vind je vlakbij de kathedraal nog de Place Saint-Thomas: een heerlijk plein om rond te hangen.

10 tips voor Strasbourg Place Saint Thomas

Iets verderop begint La Petite France: een beeldschone wijk gevuld met vakwerkhuizen en grachtjes. Geweldig om doorheen te slenteren, wel mégatoeristisch.

Restaurants in Straatsburg

Mijn favoriete restaurants in Straatsburg bevinden zich allemaal ten westen van de kathedraal, en vlak bij elkaar.

Mijn absolute favoriet is Au petit tonnelier in de Rue des Tonneliers. Lokaler dan dit wordt het niet: hier lunchen de Fransen die even pauze hebben van kantoor. Elke dag een lunchspecial, die meer dan schappelijk geprijsd is. Ik kom hier ook graag in mijn uppie, wat hier volkomen normaal is.

De fijnste optie met kinderen is wat mij betreft Brasserie Boëhm in de Grand’ Rue. Op de plek waar na 500 (!) jaar Brasserie La Chaîne d’Or in 2022 haar deuren sloot, opende in 2023 dit restaurant.

Ook superfrans, ook heel veel pauzerende mensen, maar dan groter, meer een bistro. En knetterhip van uitstraling, maar net zo toegankelijk qua Franse bistrokeuken én prijzen als zijn voorganger. Extreem kindvriendelijk en met de leukste kinderkaart die ik ken: een halve portie van willekeurig welk gerecht van de kaart, voor de helft van de prijs!

In dezelfde straat als het eerste restaurant vind je La cloche à fromages: een restaurant gewijd aan kaas. Je eet hier waanzinnig goed, maar…. de geur binnen is behoorlijk intens. Ik eet hier dus alleen met lekker weer en dan buiten, want ik trek het niet, maar houd je van de geur van de kaasboer, dan zit je binnen ook geramd.

Slapen in Straatsburg

Het fijnste hotel dat ik ken in Straatsburg is Le Gutenberg, aan de Place Gutenberg (die van de boekdrukkunst ja!). Prachtig en luxe!

Parkeren

Parkeren kan bij diverse P+R’s buiten de stad, waarna je de tram neemt. Liever betaal ik echter iets meer om dichterbij het centrum te staan, bij Les Halles of onder de Place Kléber. De parkeergarage onder de Place Gutenberg ligt heel centraal, maar is daardoor doorgaans ook vol.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt