Examen SDEN 3 doen: hoe gaat dat?

Als je je wijncursus kiest, denk je er misschien al even over na: ga ik examen doen? Als je SDEN 3 gedaan afgerond hebt, is het tijd om te beslissen. Mijn hele cursusgroep deed net als ik examen SDEN 3. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten!

Eerst de basics: het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen met elk 3 antwoordopties. Zes van die vragen gaan over de wijnen: je krijgt 3 witte en 3 rode waarvan je moet bepalen welke het is.

Om te slagen, moet je minimaal 60% van de vragen goed hebben, waaronder 2 wijnen. Je hebt 90 minuten de tijd voor het examen.

examen SDEN 3 doen

Hoe gaat SDEN 3 examen?

Maar hoe gaat het dan verder precies? Ik had geen idee dat het zo formeel zou zijn, want ik had geen examen SDEN 1 en 2 niet gedaan. Wel een proefexamen, maar dat keken we gewoon zelf na.

Het echte examen SDEN 3 wordt georganiseerd door SDEN zelf. Dat betekent dat er ook examinatoren van SDEN op de locatie zijn die de boel in goede banen leiden. Vanuit de organisatie waar ik de cursus gevolgd had, was wel iemand aanwezig, maar die had geen rol in het formele gedeelte.

Je moet voor het examen ook aanmelden met al je voornamen, en je ID wordt vooraf gecheckt.

De vragen vervolgens staan in een boekje, dat je na afloop niet mee mag nemen. Je mag er wel in schrijven trouwens!

De antwoorden vul je in door vakjes op een formulier in te kleuren. Ben je klaar, dan lever je alles in bij de examinatoren. Binnen 3 weken krijg je de uitslag per post.

Blind proeven voor SDEN 3

De theorie erin stampen, is wel aan mij besteed, dus ik heb de dagen voor het examen gewoon heel hard gestudeerd. Voor het praktijkgedeelte heb ik héél veel geoefend,

Ik heb zelfs mijn man naar de slijter gestuurd met de opdracht een wijnproeverij van 6 wijnen uit overal behalve Frankrijk samen te stellen.

SDEN 3 examen blind proeven

Dat blind proeven thuis was extra moeilijk: op het examen SDEN 3 heb je 3 meerkeuze-opties voor iedere wijn, maar thuis moest ik echt bij nul beginnen. Dat bleek een uitstekende training: ik had op het examen 4 van de 6 wijnen goed!

Ook de theorie zat er goed in, dus ik ben geslaagd! Mijn wijnbrevet is binnen, nu maar eens beraden op de volgende stap.

Al met al was SDEN 3 een ontzettend leuke ervaring. Ik heb mijn wijnhobby handen en voeten gegeven, ontzettend veel geleerd en geweldige avonden gehad met een groep enorm leuke mensen. Absoluut een aanrader dus!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt