Voedselallergie en overgevoeligheid bij kinderen

Voedselallergie en overgevoeligheid

Ik ben geen allergoloog, kinderarts of diëtist. Door een dodelijk allergisch familielid, weet ik echter wel het één en ander van (erfelijke) voedselallergie. Voor de geboorte van H waren we bang dat hij allergisch zou zijn voor melkeiwit. Borstvoeding zou waarschijnlijk veilig zijn, maar verder wisten we niets. Zowel kunstvoeding (door toeval gelukkig in het ziekenhuis) als voedingsmiddelen met daaraan gerelateerde allergieën – zoals tomaat – hebben we voorzichtig geïntroduceerd, onder voortdurende observatie.

Dankzij een zeer leesbaar artikel van Martijn Katan wisten we dat juist kinderen met een verhoogde kans op allergie zo jong mogelijk moeten worden blootgesteld aan de mogelijke allergenen. Daarmee kun je allergie namelijk juist voorkomen. Het onderzoek dat hij aanhaalt, ziet echter alleen op pinda’s, dus een beetje huiverig waren we wel.

Onze aanpak

Overleg dit soort zaken ALTIJD met je huisarts, indien nodig al tijdens de zwangerschap (net als ik). Ga NOOIT zelf dokteren! Na overleg met mijn allergologisch onderlegde huisarts, die bovendien een kinderarts had geraadpleegd, hebben we echter wel voor deze aanpak gekozen. Dat betekende dus dat we op enig moment van borstvoeding overgingen op hypoallergene kunstvoeding, en na zes maanden gefaseerd op reguliere opvolgmelk. Ook hebben we H al vrij snel tomaat laten proeven, en vanaf zes maanden zijn we yoghurt, eieren en pindakaas gaan introduceren.

Op dit moment kunnen we nog niets met zekerheid zeggen, maar het heeft er alle schijn van dat H weinig last heeft van voedselallergie. Alleen van rauwe tomaat krijgt hij wel erg rode wangetjes. Natuurlijk blijven we dit in de gaten houden, want je weet nooit of een allergie of overgevoeligheid niet alsnog de kop opsteekt.

Raadpleeg je huisarts

Je huisarts kan indien nodig een allergoloog of kinderarts raadplegen. Een tip: mijn huisarts nam mij op dit punt direct serieus, omdat ik veel informatie over de familiegeschiedenis op dit gebied kon geven. In deze tijd van gehypete voedselallergieën kan dit zeker helpen. Denk je dat je kindje allergisch is, maar wil je arts hem of haar daarop niet laten testen? Er zijn onafhankelijke testbureaus waar je zo’n test kunt laten doen, zonder tussenkomst van een arts. De resultaten kun je vervolgens met je huis- of kinderarts bespreken.

Veel jonge kinderen groeien gelukkig over hun allergie, overgevoeligheid of intolerantie heen. In sommige gevallen lukt het dit proces te bespoedigen door voedingsmiddelen tijdelijk uit te sluiten en daarna gefaseerd te herintroduceren. Ook hier geldt: doe dit ALTIJD onder begeleiding van een arts of diëtist, ga NOOIT zelf experimenteren.

Disclaimer

Ten slotte een disclaimer: ik ben geen kinderarts, diëtist of geschoold op het gebied van voeding (voor kinderen). Daarentegen ben ik wél van jongs af aan een fanatieke kok en goede eter. Bovendien ben ik sinds 2016 moeder. Alles wat ik schrijf over eten voor en met kinderen, schrijf ik vanuit die achtergrond. Waar nodig en mogelijk is dit wetenschappelijk onderbouwd. Verder is dit echter puur wat wij onze zoon te eten geven, en hoe wij zijn eetpatroon hebben uitgebouwd. Niet meer, niet minder.