Zelfgemaakte pizza met de lekkerste saus

Sintcadeaus 2018

Zelf pizza’s maken is altijd even een klusje, maar wel echt heel erg leuk. Zeker in het weekend, als je er rustig de tijd voor kunt nemen en zowel je bodem als de saus zelf kunt maken. Dit is meer één recept voor zelfgemaakte pizza, als je de bodem en de saus maar hebt, kun je er natuurlijk alles op leggen dat je lekker vindt.

Zelfgemaakte pizza

Ik maak graag en vaak zelf pizza, maar met pizzasaus uit een potje wordt dat natuurlijk nooit zo lekker als met zelfgemaakte saus. Vroeger smeerde ik altijd gewoon zelfgemaakte pastasaus op mijn pizza’s. Sinds ik bij de onvolprezen Smitten Kitchen een recept voor pizzasaus zag waarbij gebruik werd gemaakt van uitgelekte bliktomaten ben ik daarmee ook gaan experimenteren. En in één woord: wauw. Met deze pizzasaus wordt je pizza echt véél beter!

Pizzasaus

Het sausrecept is voldoende voor vier flinke pizza’s. Het deegrecept is voor twee van die pizza’s. Eén pizza is, met een salade ernaast zeker, voldoende voor twee personen. De saus laat zich makkelijk invriezen, en het deeg trouwens ook. Laat je door die hoeveelheden dus niet tegenhouden.

Wachttijd: 1 uur 30 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor pizzasaus voor 4 pizza’s:

  • 500 gr bloem
  • 1 zakje instantgist
  • 1/2 tl fijn zout
  • 350 ml handwarm water
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Voor de pizzasaus

  • 2 blikken goede tomaten 
  • 1 tl goede balsamicoazijn
  • 1 el goede olijfolie
  • 4 takjes basilicum
  • 4 blaadjes salie
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • versgemalen zwarte peper en/of chilivlokken naar smaak
  • 1/2 tl fijn zout
  • Voor zelfgemaakte pizza met paprika en mozzarella

  • 1 portie pizzasaus
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 2 puntpaprika, in ringen
  • basilicum naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 reacties) Loading...

Pizzadeeg

Meng in een kom de bloem met de gist, het zout, het water en de olijfolie en kneed tot een mooi glad en soepel deeg. Dit kan zeker wel 10 minuten duren! Zet het deeg op een warme, tochtvrije plek en laat het minimaal een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg vervolgens in twee porties en rol die uit tot het juiste formaat voor je pizzasteen of bakplaat. Laat de bodems 10 minuten rusten.

Saus voor pizza

Doe de blikken tomaten in een zeef en laat ze rustig gedurende 10 minuten uitlekken. Doe ondertussen de verse kruiden in een blender of een maatbeker waar je staafmixer in past. Doe vervolgens de uitgelekte tomaten, de olie, azijn, gedroogde kruiden, zout en peper in de beker. Blend/staafmix tot je een gladde, dikke saus hebt. Proef en voeg indien gewenst nog peper toe. Klaar. Dus nee, niet opwarmen, koken of wat dan ook, maar gewoon meteen op je pizza smeren.

Pizzasaus

Zelf pizza maken

Zorg voor een zo heet mogelijk voorverwarmde oven en bakplaat/pizzasteen. Stook je oven gewoon zo heet op als hij maar kan, met bakplaat of pizzasteen erin.

Pizzasaus
Smeer een portie pizzasaus op de pizzabodem. Beleg deze met de ringen paprika. Scheur de mozzarella in stukjes en schik deze op de paprika. Bak in ongeveer 10-15 minuten knapperig en bruin. Verdeel over de gebakken pizza in stukjes gescheurde basilicumblaadjes. Ook erg lekker met deze kruidenolie!

Pizzasaus

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.