Zelf karamelsaus maken

Zelf karamelsaus maken

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

De lekkerste karamelsaus maak je zelf. Echt waar. Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, zelf karamelsaus maken. Dat vond ik in elk geval altijd. En trouwens, bij Franse bakkers door het hele land kun je dit spul in potjes kopen, dus waarom zou je?

Waarom zelf karamelsaus maken?

Nou, omdat het zelf maken ontzettend makkelijk is, en nog veel lekkerder. Oh en spotgoedkoop. Ook niet onhandig! Kortom: alle reden om zelf zoute karamelsaus te maken.

Ik eet al zeker 20 jaar gezouten karamel, want ik kom nogal vaak in Frankrijk, maar ik weet nóg hoe ik 20 jaar geleden daar voor het eerst in Bretagne ijs met “caramel au beurre salé” tegenwkam: ik vond het maar gek. Dus ja, we kunnen ons druk maken over de karamelzeezoutisering van de wereld, maar écht goede zoute karamel is wel echt goddelijk hoor.

Zelfgemaakte karamelsaus bewaren

Dit recept om zelf karamelsaus te maken is genoeg voor een flink pot vol, groter dan die op de foto. Denk aan een kleine jampot vol. Je kunt je zelfgemaakte karamelsaus in de koelkast zeker een maand bewaren.

Zo lang blijft hij trouwens waarschijnlijk niet staan. Zeker niet als je er deze brioche oliebollen bij maakt – die ik vorig jaar januari als dessert at in Lille, dus ja, dat kan prima in deze tijd van het jaar.

Als je de karamelsaus eenmaal gemaakt heb, ga je waarschijnlijk sowieso merken dat het heel snel op gaat, want het is overal lekker op. Bordje havermout met amandelpasta, appel en karamelsaus, appelmuffins met karamel, door over je ijs, in je briochebroodjes, nou ja, je snapt hem.

Hoe maak je zelf zoute karamelsaus?

Nog even vooraf: er zijn hele volksstammen die beweren dat karamel die je met water maakt inferieur is. Dat is bullshit. Net zo lekker, sterker nog, zelf karamelsaus maken mét water is veel lekkerder omdat het meestal wél lukt. Kijk maar naar Heel Holland Bakt: ik zit ie-de-re keer weer naar de tv te roepen dat ze er water bij moeten doen in plaats van het te laten mislukken.

Zo maak je voor 1 potje zoute karamelsaus:

  • 100 gr kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 75 ml slagroom
  • 25 gr roomboter
  • 1/2 tl fleur de sel of 1/4 tl fijn zeezout

Zo maak je het

Doe de suiker met het water in een steelpan met een lichte bodem. Breng aan de kook terwijl je af en toe roert met een siliconen spatel. Wanneer de siroop licht begint te kleuren, stop je met roeren, dan wiebel je de pan alleen nog wat.

Zelf gezouten karamelsaus maken

Zet wanneer de karamel reebruin is het vuur laag en voeg de room toe. Het gaat enorm borrelen, dat hoort zo.

Roer om, en voeg wanneer het borrelen wat afneemt de boter en het zout toe. Zet het vuur meteen uit. Roer tot een gladde saus. Als de saus door afkoelen gestold is, kun je hem op laag vuur weer opwarmen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt