Wat is lekker om te eten tijdens een hittegolf?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ook als de mussen dood van het dak vallen, moet je toch iets eten. Maar wat is lekker om te eten tijdens een hittegolf? En, niet onbelangrijk, hoe zorg je dat je niet te lang in de keuken hoeft te staan, en bijvoorbeeld je oven niet aan hoeft?

Hieronder geef ik je mijn favoriete recepten voor tijdens een hittegolf. Lekker koel en verfrissend, makkelijk te maken en weinig werk.

Koude soep eten tijdens een hittegolf

Het allerlekkerst bij hoge temperaturen vind ik zelf koude soepjes. Gazpacho – als lunch of diner, of zoals in Spanje, als sapje, zelfs bij het ontbijt. Of zoals hier op de foto, als ijsje! De beter vullende, romiger tegenhanger uit Andalusië, salmorejo.

Of, voor ultieme frisheid, een koud soepje met komkommer. Heerlijk zoet met meloen, of juist wat frisser met appel. Ook fijn verfrissend is een koude avocadosoep.

Salade tijdens hittegolf

Mijn favoriete salade bij zomerhitte maak je van gegrilde watermeloen (even op de bbq), feta en rucola. Die lust is zelfs als ontbijt, maar ook als lunch of diner is deze niet te versmaden.

Met van die heerlijke oranje meloen maak je een verrukkelijke salade met avocado. Ook weer géén werk, en overheerlijk.

Heb je meer trek in een echt groentegerecht, maak dan zeker eens mijn Franse sperziebonensalade. Die is lekker met werkelijk álles, makkelijk en snel klaar. Stukje brood ernaast, liefst met wat knoflook en geraspte tomaat en klaar ben je.

Een verrassende salade, ook met bonen, maak je van tuinbonen en kiwi. Zin in wat meer bulk? Maak dan eens een caprese met nectarine en rauwe ham! En steek je tijdens een hittegolf de barbecue aan, maak dan zeker eens deze rijstsalade met gegrilde groente.

Omdat tomaten eigenlijk altijd perfect zijn tijdens een hittegolf, eet ik daar ook kilo’s van. Als koude soep (zie hierboven), maar ook graag als salade. Bijvoorbeeld met maisbroodcroutons, of juist als de dressing van de salade.

Wat eten tijdens een hittegolf?

Krijg jij juist stevige trek van warmte, dan is een frisse citroenpasta ideaal. Minimale inspanning, maximaal effect. Salade ernaast en klaar ben je!

En wil je het jezelf makkelijk én luxe maken? Laad dan gewoon een grote plank vol met vers zomerfruit, olijven, nootjes en je favoriete kazen. Serveer met goed brood en geniet van de zoele zomeravond!

IJs eten tijdens een hittegolf

Of je het er nu biologisch gezien warmer van krijgt of niet, ik ben toch wel heel erg dol op ijs eten tijdens een hittegolf.

Ik heb heel wat ijsrecepten op de site staan, maar om het zo koel mogelijk te houden, kies ik tijdens een hittegolf het liefst voor gazpacho-ijsjes of koffiepaletas.

Genoeg drinken tijdens een hittegolf

Genoeg drinken is tijdens een hittegolf natuurlijk eigenlijk nog belangrijker dan eten. Ik drink het liefste ongezoete ijsthee, afgewisseld met mijn favoriete ijskoffie.

Komen die mijn neus uit, dan wissel ik ze af met zelfgemaakte citroen-muntlimonade en ijsthee met fruit. Wat je ook drinkt: zorg dat het genoeg is!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt