Wat doet een foodfotograaf?

Sinds 2020 werk ik als foodfotograaf. Werkelijk elke week krijg ik wel een keer de vraag wat een foodfotograaf nou eigenlijk de hele dag doet? Nou, niet alleen foto’s maken!

Zoals:

 • moodboards maken
 • ingrediënten inkopen
 • props (zoals servies en achtergronden) inkopen
 • koken
 • sets bouwen
 • food stylen
 • opruimen
 • opeten (en uitdelen)
 • afwassen
 • nabewerken
 • recepten uitwerken
 • dat alles indien nodig nóg eens als een recept niet goed uit de eerste test komt
 • marketing en sales
 • administratie
 • cursussen volgen, op het gebied van zowel fotografie als ondernemerschap
 • netwerken
 • en ga zo maar door.

Maar laten we het hier verder maar beperken tot de fotoshoot!

Werken met een foodfotograaf

Foodfotografie begint doorgaans aan de telefoon. Daar vertel je de foodfotograaf wat je zoekt, wilt en voor je ziet. En dat gaat tot in detail: van welke stijl en kleuren je wilt en van welk bestandsformaat en  welk formaat foto’s heb je nodig – vierkant, landscape, portrait?

Waarom ik dat allemaal wil weten? Ten eerste omdat ik natuurlijk graag wil zorgen dat mijn foto’s passen bij jouw merk en het plaatje dat je zelf in je hoofd hebt. Daarnaast maakt het veel verschil of je foto’s alleen online of ook voor print gebruikt. En waar je de foto’s gaat gebruiken, bepaalt ook welk formaat foto’s je nodig hebt. In TikTok heb je immers niks aan landscape!

Daarna volgt een moodboard. Daarin verzamel ik foto’s die ik op basis van ons gesprek vind passen bij het beeld en de sfeer die we willen schetsen. Het moodboard vormt daarmee de basis voor de shoot: die kant gaan we.

Zelf heb je misschien ook al een moodboard gemaakt. Ik maak er sowieso eentje op basis van ons gesprek. Heb je al beelden die de juiste sfeer oproepen en/of kleuren gebruiken, dan komen die natuurlijk ook in mijn moodboard.

Foodfotografie shoot

Vervolgens ga ik achter de schermen aan de slag. Ik werk de shotlist uit en bekijk op basis daarvan welke props (servies, glaswerk etc) en backdrops (achtergronden) ik nodig heb. Indien nodig koop ik extra props en backdrops. Kook ik ook voor de shoot, dan koop ik natuurlijk ook de ingrediënten in. Als ik ook het recept voor je ontwikkel, kook ik natuurlijk sowieso!

De shootdag

Op de shootdag bouw en style ik de set(s), style en fotografeer ik het eten, bouw en was ik af en ruim ik alles weer op. Vind je het fijn om mee te kijken, dan kan dat natuurlijk. Op die manier kun je live nog dingen door mij laten aanpassen in de styling.

Foodfoto’s nabewerken

Daarna is het tijd om te bewerken. Ik fotografeer in RAW-formaat, zodat ik de foto’s in Lightroom (bewerkingssoftware) nóg mooier kan maken. RAW kun je het beste vergelijken met de negatieven van vroeger: die moest je nog ontwikkelen.

Datzelfde geldt voor foto’s in RAW. In RAW wordt namelijk álle informatie over licht en kleuren in de foto opgeslagen. Dat is top, want daarmee kan ik als foodfotograaf héél veel tweaken met de software.

Ook de juiste uitsnede maken hoort hier natuurlijk bij. Op die manier zorg ik ervoor dat alle foto’s een passende look & feel hebben, dat de foto’s het juiste formaat hebben en dat er geen onregelmatigheden op de foto’s te zien zijn. Zo heb jij de mooiste foodfoto’s die perfect passen bij je merk!

Wanneer schakel je een foodfotograaf in?

Je ziet, foodfotografie is meer dan klikken als je bord voor je staat. Dat maakt het zo leuk! Mijn favoriete onderdeel is toch wel het vertalen van het beeld in het hoofd van mijn klant naar perfect uitgewerkte beelden op mijn scherm.

Die magie vindt plaats op 3 key moments: tijdens het maken van het moodboard, uiteraard tijdens de shoot en tijdens het bewerken achteraf. Meer van mijn werk zien? Bekijk dan mijn portfolio.

Meer lezen over foodfotografie