Venkelsoep

Venkelsoep voor het kraambed

Deze venkelsoep komt uit het fijne boek Comfort Food van Janneke Vreugdenhil. Haar nieuwe boek Solo Food heb ik nog niet, maar Eten Enzo, Comfort Food en I love Groente gebruik ik alledrie regelmatig. Uiteraard heb ik wel wat dingen aangepast in dit recept, maar die zijn minimaal.

In haar boek noemt ze deze venkelsoep kraamsoep, want venkel stimuleert de melkproductie en kalmeert de darmpjes van de baby. Hoewel kraamsoep cadeau doen – zoals Janneke ook zegt – natuurlijk van een vroegtwintigste-eeuwse truttigheid is, heb ik deze soep dus al regelmatig aan pas bevallen vriendinnen gegeven. Uiteraard maakte ik hem ook voor in mijn eigen vriezer.

Venkelsoep

Mr. Em is niet wild van deze venkelsoep, maar ik ben dol op venkel. Maar goed dus dat ik de kraamvrouw ben hier in huis. Als je wilt, kun je deze soep verder op smaak maken met ui en knoflook (die kunnen krampjes veroorzaken bij baby’s). Voeg die dan bij het fruiten toe. Een scheut pastis maakt hem nog anijziger, maar pas daarmee op bij pas bevallen vrouwen.

In plaats van citroensap kun je overigens ook ander citrussap gebruiken: ik vind de combinatie van venkel met om het even welke citrusvrucht heerlijk. Op die manier kun je dus zelfs nog een beetje variëren. Goed brood ernaast en je hebt een complete maaltijd.

Bereiding: 45 minuten

Ingrediënten voor venkelsoep voor 4 of 2×2 personen:

  • 3 venkelknollen
  • 1 el venkelzaad
  • 1 grote aardappel
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 ml crème fraîche
  • sap van 1 citroen/1 sinaasappel/2 mandarijntjes

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (2 reacties) Loading...

Snijd de toppen en de kontjes van de venkel. Verwijder eventuele lelijke stukken en snijd de venkel in stukken. Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.

Verhit een scheut olie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit hierin het venkelzaad, de venkel en de aardappel tot ze beginnen te kleuren. Schenk dan de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.

Laat de soep afgedekt op laag vuur een half uur koken. Doe de crème fraîche erbij en pureer de soep tot hij helemaal glad is. Proef en maak de kraamsoep op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en citrussap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.