Vegan groentesteaks

Toen ik onlangs op zoek was naar recept voor romanescco dat ik niet al eens had gemaakt, stuitte ik op groentesteaks. Ik vond het meteen een goed idee: groente behandelen als een stuk vlees, door het met olie en een rub in te smeren en op hoge temperatuur te garen. Alleen broccoli vond ik een beetje saai, dus ik besloot ook portobella’s deze behandeling te geven.

Vegan groentesteaks

Vegan groentesteaks

Uiteraard kun je ook groentesteaks maken van pompoen, zoete aardappel, bloemkool, broccoli, aubergine, courgette of andere stevige groenten. De rub bevat geen dierlijke ingrediënten, dus dit gerecht is helemaal vegan. Wil je een saus bij de groenten serveren, dan is tahinsaus erg lekker. Tahin met (plantaardige) yoghurt is ook heerlijk hierbij.

Ik serveerde de groentesteaks met ovenfriet van zoete aardappel, op smaak gemaakt met citroenpeper en -olie. Gewone friet is hier ook heerlijk bij!

Zo maak je vegan groentesteaks voor 2 personen:

 • Wachttijd: 20 minuten
 • Kooktijd: 25 minuten
 • 1 kleine of 1/2 grote broccoli
 • 2 of meer portobella’s
 • olijfolie om in te smeren
 • 1/2 tl pimentón of gewoon paprikapoeder
 • 1 el bruine suiker
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1/2 tl uienpoeder
 • gemalen rode peper of chipotlepoeder naar smaak
 • 1/2 tl zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 225 graden, liefst hete lucht. Snijd de broccoli in plakken van ongeveer 1 cm dik en leg de op een bakplaat. Maak de portobella’s schoon en besprenkel ze met wat olie, maar laat ze op je snijplank liggen.

Meng de droge ingrediënten in een kommetje tot een rub. Proef een snufje: het mengsel moet meer zout dan zoet smaken en een kick hebben. Pas zonodig de smaak nog aan. Bestrooi de broccoli op de bakplaat met 1/3 van de rub.

Rooster de broccoli 20 minuten, tot de onderkant mooi donkerbruin is. Draai dan de groentesteaks om en leg de portobella’s ernaast. Bestrooi de paddenstoelen en de onderkant van de broccoli met de rest van de rub. Rooster de groentesteaks nog eens 10-15 minuten, tot de randjes knapperig en bruin zijn.

Serveer zoals je steak zou serveren: met een steakmes, en met friet.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 24 november 2018

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply