Smeltend zachte venkel

Een gouwe ouwe opnieuw op de kaart: smeltend zachte venkel. Het verhaaltje is nog altijd typisch voor mijn manier van koken.. Dat laat ik dus lekker staan. Deze smeltend zachte venkel is en blijft waanzinnig lekker!

Smeltend zachte venkel

Als ik een weekend in Nederland ben, is daar ook altijd de groentetas. Met het voorjaar weer in volle gang zijn daar de knollen, wortels en kolen inmiddels uit verdwenen en is elke tas vooral overweldigend groen. Na een weekend vol raapsteeltjespesto (lijkt hierop), salades, asperges en nog meer, was uiteindelijk alleen de frisse, knisperige venkel nog over, maar in verband met onverwachte kou, heb ik die toch maar opgewarmd. Daar rolde, bij wijze van experiment, deze smeltend zachte venkel met verse salie uit.

Smeltend zachte venkel

Gesmoorde venkel

Ik ben dol op venkel. Het laat zich gemakkelijk bereiden, je kunt er alle kanten mee op en, het belangrijkste, het is heel lekker! In dit recept maak je de venkel klaar met salie en venkelzaad, zodat de anijzige smaak nog beter naar voren komt.

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor smeltend zachte venkel voor 2 personen:

  • 1 grote of 2 kleine knollen venkel, in kleine stukjes
  • 40 gr roomboter
  • 1 flinke hand salieblaadjes
  • 1/2 tl venkelzaad

Venkel smoren

Snijd de salie en oregano in grove reepjes. Smelt de roomboter op zacht vuur in een koekenpan waar je een passende deksel voor hebt. Doe hier de kruiden in en bak heel zachtjes, tot ze een heel klein beetje krokant lijken. Voeg dan de venkel toe en laat op heel zacht vuur, onder het deksel smoren.

Voeg als de venkel een beetje kleur krijgt zout en versgemalen peper naar smaak toe en laat rustig doorsmoren tot de stukjes zo zacht zijn dat ze in je mond bijna meteen uit elkaar vallen. Serveer als bijgerecht bij een pittig gerecht, als zoete tegenhanger. Bijvoorbeeld bij lam met ras-el-hanout!

Krokante salie bij je zachte venkel

Wil je ook van die mooie krokante salieblaadjes bij je smeltend zachte venkel? Dat is zo gepiept! Verwarm in een klein pannetje een flinke klont boter en bak hier wat salieblaadjes op laag vuur, tot ze mooi donkergroen zijn. Draai ze dan heel voorzichtig om en laat nog twee minuten bakken. Haal ze dan heel voorzichtig uit de pan: ze zijn nu heel krokant, maar ook heel breekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *