Slastamppot? Really? Toen ik het thuis voorstelde, waren mijn mannen nou niet direct enthousiast. Maar geloof me: stamppot met sla is echt heerlijk! En laten we wel wezen: waarom zou je van andijvie en boerenkool wél salades kunnen maken, en van sla geen stamppot? Sterker nog, ik maak ook wel eens stamppot met rucola. Het was dus eigenlijk gewoon een kwestie van tijd tot er ook een slastamppot op tafel zou komen.
Lentestamppot
Deze lentestamppot bevat daarnaast ook doperwten, voor extra lentegevoel. Chorizo zorgt voor een bite en de mascarpone maakt de slastamppot superromig. Daarmee is het misschien niet de meest gezonde stamppot ooit, maar wel één van de lekkerste!
Vegetarische slastamppot
Wil je liever een vegetarische slastamppot, gebruik dan knapperig gebakken tempeh of vegaspekjes en maak die op smaak met knoflook en pimentón. Zelfde effect, maar dan zonder vlees!
Zo maak je lentestamppot met sla en chorizo voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 600 gr kruimige aardappels
- 100 gr chorizo aan 1 stuk
- 1 grote ui
- 1 krop botersla
- 200 gr doperwten
- 100 gr mascarpone
Zo maak je het
Schil de aardappels en kook ze in ca. 20 minuten in lichtgezouten water gaar genoeg om te stampen. Snijd ondertussen de chorizo in halve plakjes en bak die op middelhoog vuur knapperig. Laat ze afkoelen op wat keukenpapier.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Bak de uienringen vervolgens in het bakvet van de chorizo tot ze zacht zijn.
Slastamppot met chorizo en erwtjes
Was, droog en scheur de sla. Doe de laatste 2 minuten van de kooktijd van de aardappels de doperwten erbij in de pan. Giet aardappels en erwten af. Vis de ui uit het bakvet en doe die bij de uitgelekte aardappels. Voeg ook de sla en de mascarpone toe.
Stamp het geheel tot een smeuïge stamppot. Voeg op het laatste moment de chorizo toe, zodat die knapperig blijft.
Laat hier weten wat je er van vindt