Schuimomelet – het ultieme paasontbijt!

Kersttrends 2018

Mert Pasen in aantocht denk ik altijd even na over recepten die zich lenen voor het paasontbijt. Nu heb ik daar in voorgaande jaren natuurlijk al eens een lijstje van aangelegd, maar sinds H er is, doen wij dat soort feestdagen doorgaans wat kleinschaliger. En dus dit jaar een recept voor een schuimomelet. Die leent zich niet echt voor bereiding voor grote groepen, maar des te meer voor een intiem paasontbijtje.

Schuimomelet

Tja, een omelet maken kan iedereen (toch?!), maar soms heb je in om iets spectaculairders op tafel te zetten. Met deze schuimomelet lukt dat in een handomdraai, maar het uiterlijk en de smaak zijn heel bijzonder. Een aanrader dus!

Je kunt je schuimomelet zowel zoet als hartig serveren. Dubbelgevouwen met vers fruit ertussen is heerlijk, maar in punten met kaas erdoor net zo goed. Hartig is de schuimomelet natuurlijk ook een heerlijke lunch of diner.

Eiwitschuim maken

Gebruik voor het vetvrij maken van je kom vers citroensap op een stukje keukenpapier. NOOIT citroensap uit een flesje voor gebruiken, daar zit namelijk juist wat citroenolie bij, dus dan wordt het nooit wat met de eiwitten.

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor een schuimomelet voor 2 personen:

  • 4 eieren
  • 1 el boter (of olie) om te bakken
  • optioneel: 25 gr versgeraspte Parmezaanse kaas of vers fruit

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Begin met het vetvrij maken van de kom waarin je de eiwitten gaat stijfkloppen, en de garde of mixer.

Eieren scheiden

Scheidt de eieren. Ik gebruik daarvoor een eierscheider boven een apart kommetje. De eidooiers gaan vervolgens in een ander bakje, de eiwitten in de vetvrije kom. Het trucje met de frisdrankfles zou je hier ook kunnen gebruiken, maar omdat het scheiden nogal nauw luistert, durf ik dat nooit. Mocht je er ervaring mee hebben dan hoor ik het graag!

Een schuimomelet maken

De eidooiers kluts je los met een snufje zout, en eventueel kaas. De eiwitten klop je, liefst met een elektrische handmixer tot de pieken rechtop blijven staan en je de kom zonder troep op z’n kop kunt houden. En ja, je moet dus voorzichtig zijn met de laatste test. Spatel vervolgens heel voorzichtig het eidooiermengsel door het eiwitschuim. Er blijven witte plekken over, en dat moet ook, anders schep je de lucht er weer uit.

Een schuimomelet bakken

Verhit daarna een grote koekenpan en doe daarin olie of roomboter om te bakken. Schep het mengsel voorzichtig in de pan als die heet is. Bak de omelet op middelhoog vuur, met een deksel op de pan, tot de onderkant mooi goudbruin is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.