Schuimomelet – het ultieme paasontbijt!

Mert Pasen in aantocht denk ik altijd even na over recepten die zich lenen voor het paasontbijt. Nu heb ik daar in voorgaande jaren natuurlijk al eens een lijstje van aangelegd, maar sinds H er is, doen wij dat soort feestdagen doorgaans wat kleinschaliger. En dus dit jaar een recept voor een schuimomelet. Die leent zich niet echt voor bereiding voor grote groepen, maar des te meer voor een intiem paasontbijtje.

Schuimomelet

Schuimomelet

Tja, een omelet maken kan iedereen (toch?!), maar soms heb je in om iets spectaculairders op tafel te zetten. Met deze schuimomelet lukt dat in een handomdraai, maar het uiterlijk en de smaak zijn heel bijzonder. Een aanrader dus!

Je kunt je schuimomelet zowel zoet als hartig serveren. Dubbelgevouwen met vers fruit ertussen is heerlijk, maar in punten met kaas erdoor net zo goed. Hartig is de schuimomelet natuurlijk ook een heerlijke lunch of diner.

Schuimomelet

Eiwitschuim maken

Gebruik voor het vetvrij maken van je kom vers citroensap op een stukje keukenpapier. NOOIT citroensap uit een flesje voor gebruiken, daar zit namelijk juist wat citroenolie bij, dus dan wordt het nooit wat met de eiwitten.

Zo maak je een schuimomelet voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 4 eieren
  • 1 el boter (of olie) om te bakken
  • optioneel: 25 gr versgeraspte Parmezaanse kaas of vers fruit

Zo maak je het

Begin met het vetvrij maken van de kom waarin je de eiwitten gaat stijfkloppen, en de garde of mixer.

Eieren scheiden

Scheidt de eieren. Ik gebruik daarvoor een eierscheider boven een apart kommetje. De eidooiers gaan vervolgens in een ander bakje, de eiwitten in de vetvrije kom. Het trucje met de frisdrankfles zou je hier ook kunnen gebruiken, maar omdat het scheiden nogal nauw luistert, durf ik dat nooit. Mocht je er ervaring mee hebben dan hoor ik het graag!

Een schuimomelet maken

De eidooiers kluts je los met een snufje zout, en eventueel kaas. De eiwitten klop je, liefst met een elektrische handmixer tot de pieken rechtop blijven staan en je de kom zonder troep op z’n kop kunt houden. En ja, je moet dus voorzichtig zijn met de laatste test. Spatel vervolgens heel voorzichtig het eidooiermengsel door het eiwitschuim. Er blijven witte plekken over, en dat moet ook, anders schep je de lucht er weer uit.

Een schuimomelet bakken

Verhit daarna een grote koekenpan en doe daarin olie of roomboter om te bakken. Schep het mengsel voorzichtig in de pan als die heet is. Bak de omelet op middelhoog vuur, met een deksel op de pan, tot de onderkant mooi goudbruin is.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 30 maart 2018

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply