Alweer een hele tijd geleden kwam ik ergens een recept tegen waarin boerenkool werd gecombineerd met kokos en tomaat. Dat vond ik zo smakelijk klinken, dat ik daar ook iets mee wilde doen. Vervolgens werd die combinatie deze salade van geroosterde boerenkool met kokos en tomaat.
Geroosterde boerenkool
Doordat hij wordt geroosterd, is de boerenkool lekker knapperig. De tomaten worden door het roosteren juist lekker zacht en friszoet. De kokos zorgt voor een krokante bite en een bijzonder accent daarnaast. Samen met een frisse, pittige vinaigrette zorgt dat voor een heerlijke salade. Ik voegde daar bovendien nog wat quinoa aan toe, zodat de salade wat meer vult. Eet je deze salade als bijgerecht, laat dan de quinoa weg.
Vegan salade van boerenkool
Deze salade is trouwens helemaal vegan. Dat neemt niet weg dat hij, zonder de quinoa, volgens mij ook heerlijk is met een biefstukje ernaast. Doe dus vooral wat jou lekker lijkt.
Heb je boerenkool over? Meer recepten met boerenkool vind je hier!
Zo maak je salade van geroosterde boerenkool met kokos en tomaat voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 300 gr kleine tomaatjes
- 1 limoen
- 150 gr boerenkool (schoon gewicht)
- 3 el geschaafde kokos
- 1/2 el sojasaus
- 100 gr quinoa (of een ander graan)
- 2 cm gember
- 1/2 el witte miso
- 1/2 el maple syrup
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1/2 el tahin
- chilivlokken naar smaak
Voor de salade
Voor de vinaigrette
Zo maak je het
Salade met geroosterde tomaat
Verwarm de oven voor op 210 graden (liefst hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd dan de tomaatjes in de lengte doormidden en leg ze op de bakplaat. Schrob de limoen en rasp daarna de schil over de tomaatjes. Knijp de helft van de limoen boven de tomaatjes uit en hussel dan de tomaatjes door elkaar. Zorg ervoor dat de helft van de bakplaat vrij blijft.
Zet de bakplaat in de oven en bak de tomaatjes zo 10 minuten. Scheur ondertussen de boerenkool in grove stukken en meng die in een grote schaal met de kokos en en sojasaus.
Boerenkool roosteren
Stort de boerenkool nadat de 10 minuten baktijd van de tomaatjes voorbij zijn op de andere helft van de bakplaat. Zet dan de bakplaat terug in de oven en bak het geheel zo nog eens 10 minuten.
Maaltijdsalade met boerenkool
Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en maak de vinaigrette. Rasp daarvoor de gember boven een saladeschaal. Klop daarna alle overige ingrediënten, plus het sap van de andere helft van de limoen met de gember tot vinaigrette.
Hussel ten slotte de geroosterde groenten en uitgelekte quinoa door de vinaigrette.
Leave A Reply