Rozemarijn-saliebrood

Zelf brood bakken

Speciaal voor vriendin S. (a.k.a. B1): brood zonder broodmix. Want hoe handig en lekker broodmixbrood ook is, brood helemaal zelf maken is nóg leuker, en daarnaast weet je zeker dat je brood geen (al dan niet rare) additieven bevat.

Rozemarijn-saliebrood

Geïnspireerd door S., die tegenwoordig vaak brood bakt in het weekend én prachtige vlechten maakt, maakte ik vandaag een vlechtbrood met rozemarijn en salie uit de tuin. Natuurlijk kun je je brood ook op smaak maken met ander lekkers, zoals andere kruiden, (gedroogde) tomaat, olijven, noten of fruit. Ik koos voor deze kruiden omdat mijn moeder vroeger vaak heerlijk rozemarijnbrood bakte, en ik dol ben op salie. Je hoeft er natuurlijk ook geen vlechtbrood van te maken, maar dat vond ik wel lollig.

Vlechtbrood op de borrel

 

Wachttijd: 2 uur 30 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor 1 rozemarijn-saliebrood:

  • 250 gr witte bloem
  • 150 ml lauw water 
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 3,5 gr (een half zakje – een heel zakje is dus genoeg voor twee broden) instantgist
  • 2 takjes verse rozemarijn en 5 flinke saliebladeren

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Brooddeeg maken

Meng de bloem, de olie, de kruiden, het zout en het merendeel van het water tot een deeg. Als het deeg niet soepel is, voeg je wat meer water toe, maar door met wat minder water te beginnen, voorkom je dat je veel bloem moet toevoegen en daardoor smaakmakers tekort komt.

Brood kneden

Kneed het mengsel tot een soepel, elastisch deeg. In de mixer met deeghaken duurt dit ongeveer vijf minuten, met de hand duurt dit een minuut of tien. Ben je gestresst? Doe het dan zeker met de hand, 1000x beter dan een boksbal! Doe de deegbal vervolgens in een ruime, met olijfolie ingevette en met bloem bestrooide kom. Bestrooi de deegbal met wat bloem, dek de kom af met een dubbelgevouwen theedoek en zet de kom gedurende anderhalf uur weg op een tochtvrije plaats.

Deeg rozemarijn-saliebrood

Zet na die anderhalf uur de oven aan: verwarm hem voor op 200 graden. Bestrooi je werkvlak met bloem, schraap het deeg uit de kom op het werkvlak en sla en prik de lucht uit het deeg. Wil je een gewoon brood, dan vorm je nu een rol van het deeg. Die kun je vervolgens ofwel in een licht met olijfolie ingevette bakvorm doen, ofwel op de plaat in de oven bakken, dan wordt het een vloerbrood.

VlechtbroodVlechtbrood maken

Wil je een vlechtbrood maken, verdeel het deeg dan met behulp van de weegschaal in drie gelijke porties. Bij mij woog iedere portie 143 gram, dus die orde van grootte moet je aanhouden. Rol elke portie deeg uit tot een streng. Zorg er daarbij voor dat de bollen deeg waarmee je begint niet te veel bloem aan de buitenkant hebben zitten: dan krijg je ze niet uitgerold, kwam ik achter. Vlecht de strengen tot een mooie vlecht.

Wees verstandiger dan ik: leg de vlecht niet op het aanrecht zoals op de foto, maar meteen op ingevet bakpapier of een siliconen bakmat op de (koude!)  bakplaat. Bestrooi de vlecht lichtjes met bloem en bedek hem met een theedoek.

Laat het deeg zo nog 20-30 minuten rusten. Bak het brood vervolgens gedurende ongeveer 30 minuten. Als het brood hol klinkt, is het klaar.

En waar is dat brood nou lekker bij? Nou, bij de apéro bijvoorbeeld, met olijfolie en zout om te dippen of met boter met grove zoutkristallen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.