Eén van de favoriete pastasauzen in ons gezin is deze romige pompoensaus. En ere wie ere toekomt: het is helemaal het recept van mijn man. Zeker in de herfst en winter vindt hij het heerlijk om echte keukendagen te houden en wat er dan uit de keuken komt is áltijd heerlijk. Zoals deze pastasaus van pompoen dus.
Makkelijke pastasaus met pompoen
Dat gezegd hebbend: als je de pompoen even mee roostert als je iets anders in de oven hebt liggen, staat deze romige pastasaus juist heel snel op tafel! En lékker. Niet te doen.
Supersmooth en romig, barstensvol hartige en lichtzoete smaak en perfect comfort food voor de herfst. Ideaal ook voor als er kinderen mee-eten: geen stukjes waaraan gepulkt kan worden!
Heb je haast of een luie bui, gebruik dan zeker pompoen uit de diepvries. In alle andere gevallen: deze pastasaus is het lekkerst met kabocha pompoen of flespompoen.
Zo maak je 1 flinke pan romige pompoensaus, voldoende voor 4-6 personen:
- Kooktijd: 1 uur
- 1 middelgrote pompoen (ongesneden gewicht ca. 750 gr
- 2 el olijfolie
- 2 uien
- 5 tenen knoflook
- 8 zongedroogde tomaten
- 1 fles passata (ca. 700 gr)
- 50 ml room
Zo maak je het
Begin met de pompoen. Verhit hiervoor de oven voor op 200 graden en snijd de pompoen (met schil!) in dobbelstenen. Pel de uien en snijd ze doormidden.
Saus van pompoen en tomaat
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoen hierover. Leg ook de uien en de ongepelde knoflooktenen erbij.
Bestrooi met zout en zwarte peper naar smaak en sprenkel er 1 el olijfolie over. Hussel alles goed door elkaar en rooster de pompoen tot die zacht is, 25-30 minuten. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Romige pastasaus van pompoen en tomaat
Doe vervolgens de groenten met de passata, de zongedroogde tomaat en de room bij elkaar in een blender, keukenmachine of hoge pan. Pureer de saus helemaal glad.
Proef en maak op smaak met zout en peper. Verwarm ten slotte de pastasaus van pompoen nog even met de pasta of in een eigen pan.
Laat hier weten wat je er van vindt