Pruimentaart

Luxemburgse quetschentaart

Pruimentaart - Luxemburgse quetschentaart
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Tot voor kort werkte ik in Luxemburg. Hoe klein het land ook is, het heeft een heleboel eigen tradities en een eigen keuken. Die is grotendeels gebaseerd op varkensvlees en bonen, hoewel heerlijk, echte winterkost.

Luxemburgse taart

Een typische taart hier is de quetschentaart, oftewel pruimentaart, die hier alleen in het seizoen geserveerd wordt. (Buiten het seizoen maak ik hem met diepgevroren pruimen.) Nu we midden in het pruimenseizoen zitten, leek het me hoog tijd voor dit recept voor pruimentaart uit Luxemburg! Ik gebruik echte quetschen, maar mirabellen of andere pruimen kunnen natuurlijk ook.

Pruimentaart

 

Taart van korstdeeg

Korstdeeg kun je tegenwoordig ook in Nederland op een rol kopen, maar stiekem vind ik zelfgemaakt toch het allerlekkerst. Mijn favoriete recept vind je hier.

Zo maak je 1 quetschentaart van 28 cm doorsnee:

  • Kooktijd: 1 uur
  • ongeveer 750 gram gehalveerde pruimen (ontpit gewicht!)
  • 100 gram geleisuiker speciaal
  • 1 zakje vanillesuiker
  • korstdeeg voor 1 taart

Zo maak je het

Taart met quetschen

Verhit de oven voor op 200 graden. Doe 200 gram pruimen met een scheutje water in een pan en pureer met een staafmixer. Kook er vervolgens volgens de instructies op de verpakking van de geleisuiker jam van.

Proef goed: quetschen zijn behoorlijk hartig/zuur, en de jam moet flink zoet zijn, dus het kan zijn dat er nog wat gewone suiker bij moet. Met een andere soort pruimen zul je hier minder last van hebben. Laat de jam in de pan helemaal afkoelen. Dit gaat het snelst door de pan in een bak koud water te zetten.

Pruimentaart

Rol het korstdeeg uit tot een ronde lap die groot genoeg is voor een taartvorm van 28 centimeter. Je kunt hiervoor beter geen springvorm gebruiken, maar een lage taartvorm met een geribbelde zijkant. Vet de vorm in en leg het deeg erin. Snijd de randjes van het deeg mooi af.

Blind bakken

Leg op het deeg een vel bakpapier, met daarop een blindbakvulling, bijvoorbeeld linzen, droge bonen of natuurlijk blindbakknikkers. Bak het deeg gedurende 10 minuten blind. Haal de vorm uit de oven en verwijder de blindbakvulling. Als je bonen of linzen hebt gebruikt, hoef je die niet weg te gooien, je kunt ze gewoon bewaren voor een volgende keer.

Taart met pruimen bakken

Besmeer de bodem van de taart met de jam. Leg daarop, in een mooi patroon, de gehalveerde pruimen. Bestrooi met de vanillesuiker en zet de taart terug in de oven. Bak 15-20 minuten, tot de pruimen gaar zijn en de rand van de taart mooi goudbruin.

Uit deze taart haal je zeker 8 stukken, maar 12 lukt ook.Wil je de taart als dessert serveren, verwarm hem dan op 150 graden gedurende 10 minuten voor je hem serveert, dan is hij lauwwarm. Extra lekker met een bol vanilleijs ernaast.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.2 / 5. Aantal: 11

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt