Pompoenmuffins voor Halloween

Morgen is het al Halloween! Deze pompoenmuffins zijn daar perfect voor. Voor extra Amerikaansigheid maak ik ze met pumpkinspice, in Nederland beter bekend als speculaaskruiden. Maar geen zorgen, ook de rest van deze herfst zijn deze pompoenmuffins heerlijk. Ik geef het recept zowel voor grote muffins als voor minimuffins, zodat je eventueel de mini’s kunt uitdelen morgenavond.

Muffins met pompoen

Ik heb de muffins op meerdere manieren gedecoreerd. Het minst Halloweenachtig waren die met kruidensuiker. Die doe je op de muffins voor je ze bakt. Je kunt er ook nog pompoenpitten bij doen. Daarnaast decoreerde ik een grote muffin met een marshmallow, die meebakte in de oven. Het ziet er níet uit, maar het is echt waanzinnig lekker. Ten slotte ging ik aan de slag met chocola om pompoengezichtjes op de muffins te maken. Mijn decoratievaardigheden zijn niet bepaald op niveau Sarena, maar proberen kan nooit kwaad toch? Als jouw muffins mooier worden, zie ik de foto’s natuurlijk graag!

Pompoenmuffins

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor 25M:

    Voor de pompoenmuffins

  • 200 gr pompoenstukjes (ik gebruikte diepvriespompoen, helemaal prima)
  • 50 gr lichtbruine of witte suiker
  • 50 gr boter of neutrale olie (daarmee worden de muffins melkvrij)
  • 1 ei
  • 100 gr volkorenmeel
  • 50 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 3/4 tl speculaaskruiden
  • geraspte schil van 2 mandarijn of 1/2 sinaasappel (goed geboend uiteraard)
  • Papieren muffincups
  • Indien gewenst: oranje kleurstof
  • Voor de decoratie (optioneel)

  • 1/2 el kristalsuiker
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • Pompoenpitten
  • Marshmallows
  • Pure chocolade

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Halloweenmuffins maken

Stoom de pompoenstukjes is 15-20 minuten tot de gaar zijn en uit elkaar vallen als je er met een vork op duwt. Pureer de pompoen met een staafmixer of pureestamper. Je houdt ongeveer 150 gram pompoenpuree over. Spreid de puree uit in een schaal of op een bord om hem zo snel mogelijk af te laten koelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pompoenmuffins

Klop met een mixer de boter of olie met de suiker tot een schuimig mengsel. Voeg dan het ei toe en klop dat er goed doorheen. Mix dan de pompoenpuree erdoorheen. Als je feloranje muffins wilt, kun je het mengsel nu knaloranje maken met levensmiddelenkleurstof.

Meng de beide melen met het bakpoeder, een snuf zout en de speculaaskruiden. Spatel de droge ingrediënten voorzichtig door de natte heen. Doe het beslag in de muffinvormpjes. Voor minimuffins gebruik ik altijd een spuitzak, dat gaat veel makkelijker.

Bestrooi de muffins als je dat wilt met kruidensuiker. Mix daarvoor de suiker en speculaaskruiden voor de decoratie door elkaar.

Pompoenmuffins

Bak de muffins in de oven. De minimuffins hebben 12 minuten nodig. De grote muffins 25 minuten.

Pompoenmuffins

Verdere decoratie

Als je marshmallows wilt gebruiken, doe dat dan als volgt. Op grote muffins doe je na 10 minuten baktijd (die 15 minuten voor het einde van de baktijd) een grote marshmallow. Op minimuffins doe je na 7 minuten baktijd (dus met 5 minuten baktijd nog te gaan) een marshmallow. De marshmallows zullen gaan smelten en bruinen in de oven.

Pompoenmuffins

Als je gezichtjes (of spinnen, dat kan ook!) op de pompoenmuffins wilt maken, laat de muffins dan helemaal afkoelen. Smelt dan pure chocolade en maak van bakpapier een cornetje om de chocolade op de muffins te spuiten.

Pompoenmuffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.