Pompoen met spicy maple syrup en pecannoten

Kersttrends 2018

Doe jij aan Thanksgiving? Ik vind het een prachtige traditie, maar net iets te ver van mijn bed om aan mee te doen. En laten we wel wezen: we hebben al genoeg te vieren in het najaar! Dat neemt niet weg dat ik het een mooi concept vind om stil te staan bij dankbaarheid. Bijvoorbeeld voor mijn familie en vrienden, voor mijn werk, mijn website (en jullie) en natuurlijk voor het feit dat het voor mij de normaalste zaak van de wereld is dat ik kan eten wat ik wil. Dat er niet alleen genoeg te eten is, maar dat ik ook nog eens kan kiezen wat ik maar wil. Zonder pompoen geen Thanksgiving, en daarom dus een recept dat past bij Thanksgiving: pompoen met spicy maple syrup en pecannoten.

Thanksgiving

Er zijn meer manieren om dankbaar te zijn of je dankbaar te voelen dan eens per jaar een grote kalkoen eten en de dag erna koopjes scoren. De afgelopen jaren ben ik steeds vaker thuis yoga gaan doen. Eerst onregelmatig, maar zeker sinds dit jaar vrijwel dagelijks. Dankbaarheid is een belangrijk onderdeel van yoga.

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren van alles gelezen over mindset en mindsetwerk. Ook daarbij is dankbaarheid een terugkerend thema. Een advies dat ik vaak heb gelezen is om aan het einde van iedere dag drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Een mooi ritueel, dat ik een tijdje heb volgehouden, tot ik het fijne boek “Elke dag een vraag” kreeg. Ik werd in het begin een beetje moe van al het pennen aan het einde van de dag. Terwijl ik dit type, merk ik dat ik die gratitude practice (want zo heet dat) een beetje begin te missen. Elke dag bedenken waar ik blij mee ben, werkt bij mij echt minder goed dan het zwart op wit zien. Een goede reden dus om er weer mee te beginnen!

Pompoen met spicy maple syrup

Deze pompoen met spicy maple syrup en pecannoten alleen geeft al drie redenen om dankbaar te zijn: smeltend zachte pompoen, spicy, boterige maple syrup en knapperige pecannoten. Heerlijk met een frisse salade ernaast, maar ook met vlees of vis erbij is dit een heerlijk gerecht.

Wil je dit gerecht vegan en/of melkvrij maken? Vervang dan de boter door een extra eetlepel extra vierge olijfolie. Minstens net zo lekker!

Wachttijd: 30 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor pompoen met spicy maple syrup en pecannoten:

  • 1 middelgrote flespompoen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 15 gr roomboter
  • 2 el maple syrup
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl gemalen chilipeper
  • 25 gr pecannoten

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Pompoen uit de oven

Verhit de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen en snijd hem in plakken van ca. 2 cm dik. Ik had een klein pompoentje en had daarom maar vier plakken, waarschijnlijk heb jij er meer. Smeer de pompoen in met de olijfolie en bestrooi met zout en peper naar smaak.

Spicy pompoen

Bak de pompoen 10 minuten in de oven. Smelt ondertussen de boter en meng de gesmolten boter met de maple syrup, de kruiden en zout naar smaak. Hak de pecannoten grof. Haal de pompoen na 10 minuten uit de oven en sprenkel het maple syrup-mengsel erover. Verdeel de pecannoten over de pompoen.

Bak de pompoen met spicy maple syrup nog 20 minuten in de oven, tot de pompoen boterzacht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.