How it’s made – Peper

Black FridayBlack Friday

Nieuwe serie! Tijdens onze honeymoon in Indonesië hebben Mr. Em en ik heel veel gezien van het verbouwen van eten, dus daarom nu de serie How it’s made! We beginnen met zwarte peper.

Tonijn met zwartepeperkorst

Zwarte peper

Zwarte peper is een ingrediënt dat ik ontzettend vaak gebruik. Maar meestal sta ik er niet bij stil. Gelukkig weten ze er in Indonesië wel raad mee, en na ons bezoek aan een plantage daar weet ik ook nog eens hoe het geproduceerd wordt. Zwarte peper, witte peper en groene peperkorrels zijn allemaal besjes van dezelfde plant. De groene peperkorrels zijn besjes die geoogst worden als ze onrijp zijn, en vervolgens met chemicaliën worden behandeld om hun kleur te behouden. Zwarte peper en witte peper zijn de rijpe gedroogde besjes: zwarte met het schilletje, witte zonder. Ook hier geldt: drogen in de zon.

Tonijn met zwarte peper

Natuurlijk gebruiken ik in veel van mijn recepten zwarte peper, maar eigenlijk nooit als hoofdingrediënt. In dit recept is de zwarte peper echter de ster van de show. Door tonijn te “paneren” met gecrushte peper, krijg je een knapperige, pittige korst. Perfect met de stevige smaak van de tonijn!

Dit gerecht met zwarte peper als hoofdingrediënt aten we bij kaarslicht, met uitzicht op een prachtig verlichte Balinese tempel aan een vijver, met op de achtergrond het ruisen van de zee. Gelukkig bleek het zo lekker dat we thuis helemaal vergaten de romantische setting te missen.

 

Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor tonijn met zwartepeperkorst voor 2 personen:

  • 250-300 gr tonijnsteak(s)
  • 2 tl zwarte peperkorrels, hoe verser hoe beter (wij hadden ze net meegenomen van de Indonesische markt…)
  • neutrale olie

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Dep de tonijnsteaks droog. Bestrijk ze aan één kant heel licht met de olie. Crush de peperkorrels in een vijzel grof. Strooi de peper over de geoliede kant van de tonijn.

Tonijn met zwartepeperkorst

Tonijn met peper

Verhit een koekenpan tot hij gloeiend heet is. Doe er een klein scheutje olie in. Bak daarin de tonijn zo kort als je durft/lust, aar bak in ieder geval eerst de “kale” kant en daarna de peperkant. Ik bakte de tonijn trouwens 30 seconden per kant, maar zoals al vaker gezegd, ik hou van rauw.

Tonijn met zwartepeperkorst

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.