Melkvrije shortbread

Boterkoekjes zonder boter, moet kunnen toch? Met aanstaand schoonzusje A1 (er is ook een aanstaand schoonzusje A2) dat gruwelijk allergisch is voor melkeiwit (en dat zit werkelijk in ieder melkproduct, ongeacht van welk beest) en vriendin B2 met lactose-intolerantie leek het me handig om dit eens te proberen. Dat de boter op was, terwijl het buiten regende en ik zin had om koekjes te bakken, deed de rest.

Shortbread zonder melk

En ja, dat kan. Het boterigste koekje dat ik kan bedenken, shortbread, kun je prima zonder boter maken! Melkvrije shortbreads dus. En had ik al gezegd dat ze ook nog eens heel makkelijk en snel te maken zijn?
Ik heb hier de boter vervangen door olijfolie. Wat veel scheelt is dat shortbread nooit heel zoet is, dus een olie die wat hartig van smaak is, past hier prima. Als je een zoeter koekje wilt, kun je meer suiker toevoegen. Ik raad je aan dan eerst het deeg volgens mijn recept te maken en daarna suiker toe te voegen, zodat je weet welke textuur je moet bereiken als je weer olie toevoegt daarna.

Melkvrije shortbreads

Melkvrije koekjes

Vind je de smaak van olijfolie wat te heftig voor zoete koekjes, gebruik dan een olie die lichter van smaak is, aangevuld met een noten- of sesamolie voor de smaak. Met alleen maar olie die zacht smaakt, zullen je koekjes alleen maar naar vet smaken.

Koekjes bakken

Ik heb de koekjes op smaak gemaakt met zwarte peper, citroenrasp en -sap. Heerlijk bij aardbeien! Rozemarijn zou hier denk ik ook lekker in zijn…
Maar, met dit recept kun je ook een variatie op een heerlijk koekje van Marjoleine de Vos maken. Voeg daarvoor in plaats van citroensap (noten)melk toe, 1 el zwart sesamzaad (uit het Japanse schap van je supermarkt) en een halve el roze peperkorrels (even crushen na het afmeten maar voor het toevoegen) toe aan de ingrediënten.

Wachttijd: 1 uur 15 minuten
Bereiding: 45 minuten

Ingrediënten voor 20 stuks melkvrije shortbread:

  • 125 gr witte bloem
  • 80 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • 40 gr witte suiker
  • rasp van 1/4 citroen
  • 20 ml citroensap
  • 1/4 tl zout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Shortbread maken

Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom. Kneed met een mixer met deeghaken of met de hand tot een soepel vettig deeg. Wat de peper betreft: al je deeg moet licht doorspikkeld zijn met zwarte peper, anders proef je de peper niet. Pas wel op voor een overdosis ;)

Spreid een stuk huishoudfolie op je werkvlak en leg het deeg hier op in het midden. Vorm een soort dijkje van een centimeter of 20. Rol het deeg strak in de folie en rol het deeg vervolgens in de folie tot een mooie ronde rol. Leg die gedurende minstens een uur in de vriezer. Pas wel op dat je het deeg niet vergeet, want je moet er nog koekjes van snijden.

Deegrol voor elkvrije shortbreads

Shortbread maken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het deeg uit de vriezer, haal het uit de folie en leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd er vervolgens met een deegsnijder of niet-gekarteld mes plakjes van ongeveer een centimeter van. Het kan zijn dat dit een beetje een kruimelig rommeltje wordt, maar maak je daar geen zorgen om, duw gewoon de kruimels weer aan de deegrondjes.

Heb je heel veel kruimels, verzamel ze dan op een hoopje en vorm daar een koekje van. Druk de deegrondjes een beetje platter, al dan niet met behulp van een vork (voor een geinig ruitpatroon). Bak de koekjes gedurende ongeveer een kwartier in het midden van de oven, tot ze mooi goudbruin zijn.

Melkvrije shortbreads op roosterLet op: laat de koekjes 3-5 minuten afkoelen op de bakplaat voor je ze naar een rooster verplaatst, anders vallen ze uit elkaar.

Zoals gezegd, heerlijk met aardbeien, en ook met ander vers fruit! En ijs…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.