How it’s made – Kruidnagel

Sintcadeaus 2018

Kruidnagel wordt in Indonesië in enorme hoeveelheden geteeld. In sommige gebieden wordt de rijstteelt zelfs vervangen door de kruidnagelteelt. Kruidnagel kost namelijk minder tijd en inspanning om te kweken dan rijst, en levert desondanks een stuk meer op. Bovendien is er veel vraag naar, omdat de kruidnagels niet alleen worden verwerkt in gerechten, maar ook in kreteksigaretten.

Rode kool met kruidnagel en peer

Kruidnagel

Kruidnagels groeien aan een boom. De teelt van kruidnagel is makkelijk, want eigenlijk vergen de bomen geen onderhoud. Het duurt wel zeven jaar voordat ze wat opleveren, maar daarna hoef je er als boer weinig meer aan te doen. De kruidnagels zijn de bloemen van de boom, en ze zijn rijp voor de oogst wanneer ze rood kleuren. De bloemen bevinden zich altijd aan het uiteinde van de tak, dus gewoon plukken is er niet bij. Tijdens de oogst klimt men in de bomen en worden veelal takken en trosjes bloemen afgesneden. Op de grond rapen vrouwen de gevallen kruidnagels op.

Rode kool met kruidnagel en peer

Vervolgens worden de  kruidnagels gedroogd. Wij waren tijdens de kruidnageloogst in Indonesië, en in de gebieden waar de kruidnagel verbouwd werd, rook het toen heerlijk, want overal lagen zeilen met daarop drogende kruidnagels. Tijdens het drogen worden ze bruin.

Rode kool met kruidnagel en peer

Rode kool met kruidnagel

In Nederland wordt de kruidnagel eigenlijk nog best vaak gebruikt, maar zelden als voornaamste smaakmaker. In deze rode kool met peer en kruidnagel proef je m wel echt.

 

Wachttijd: 1 uur
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor rode kool met kruidnagel en peer voor 2 personen:

  • ½ rode kool, klein gesneden
  • 2 handperen, in stukjes
  • 8 kruidnagels, licht gekneusd
  • 2 el balsamicoazijn
  • 25 gr boter (gebruik olie voor een melkvrij, lactosevrij én vegan gerecht)

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Gesmoorde rode kool

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Doe de overige ingrediënten en flink wat zout en peper naar smaak in de pan en schep een paar keer om. Zet het vuur laag, en laat minstens een uur zachtjes smoren. Wordt het te droog? Voeg dan wat water toe. Te nat? Schep wat vocht af. Langer pruttelen mag ook, tot twee uur lang gaat zeker goed. Heerlijk met puree of rösti, en bijvoorbeeld worstjes of zalm.

Rode kool met kruidnagel en peer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.