Voor een enorme berg witlof uit mijn groentetas bedacht ik onlangs dit recept. Ik had namelijk geen zin om 10 (!) stronkjes witlof te preppen om ze bijvoorbeeld onder een dekentje van puree in de oven te schuiven, en ook een tarte tatin van zoveel witlof leek me wat veel. Gelukkig is gesmoorde witlof altijd veel compacter dan rauwe witlof, en met honing lustte zelfs de kleuter het!
Witlof voor kinderen
Witlof zoals zelfs kleuters hem lusten. Echt? Ja echt! Onze kleuter vond het “niet superlekker, maar ook niet vies”, wat ik voor witlof van een vierjarige een gigantisch compliment vond. We aten namelijk biologische witlof, en die is een stuk bitterder dan de reguliere variant.
Dit gerecht kost wel even smoortijd, maar de handson tijd is minder dan 10 minuutjes. Het grootste deel van het werk is namelijk het aanbakken van de witlof. Heb je dat eenmaal gedaan, dan gaat daarna het deksel op de pan en kun je iets anders gaan doen. De rest van je maaltijd voorbereiden bijvoorbeeld.
Zoete gesmoorde witlof
Wij aten de gesmoorde witlof met honing naast zoeteaardappelfrietjes en gebakken halloumi, maar ook naast bijvoorbeeld stoofvlees of vis uit de oven is dit een heerlijk gerecht. Zeker met knapperige aardappels erbij!
Wil je de witlof vegan maken, vervang dan de boter door olijfolie of koolzaadolie en de honing door maple syrup.
Zo maak je gesmoorde witlof met honing voor 2 personen:
- Wachttijd: 15 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 3 of 4 stronkjes witlof
- 20 gr roomboter
- 2 tl honing
- 1/2 tl venkelzaad
- 1 tl Provençaalse kruiden
- peper en zout naar smaak
- 3 el water
Zo maak je het
Verwijder eventuele lelijke buitenste blaadjes van de witlof. Snijd aan de onderkant een dun plakje af en halveer de witlof in de lengte. Verhit een grote koekenpan of hapjespan waar je een passend deksel voor hebt op middelhoog vuur.
Witlof smoren
Smelt de boter in de pan en leg de witlof met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak de witlof tot hij licht begint te kleuren. Voeg dan de honing toe en strooi de kruiden over de witlof. Verschuif de witlof een beetje in de pan, zodat de gesmolten honing er ook onder kan komen.
Voeg dan het water toe, zet het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de witlof zo 10 minuten tot een kwartier pruttelen, tot de blaadjes bovenop boterzacht zijn. Haal dan het deksel van de pan en laat nog 2 minuten wat vocht verdampen.
Rosalie zegt
Deze gesmoorde witlof in roomboter met honing, venkelzaad en provinciale kruiden paste perfect bij de zeebaarsfilet. De zeebaars heb ik met viskruiden in bloem gemengd. Deze combinatie smaakte perfect. Voor herhaling vatbaar, heerlijk! 😋