Een perfect zomers ontbijt: romige yoghurt, zachte geroosterde abrikozen, getopt met honing en knapperige nootjes. Zoals ik al zei: het perfecte ontbijt voor de zomer.

In het boek Grieks! van Georgina Hayden vond ik een recept voor Eton mess met abrikozen en oranjebloesem. Nou ben ik dol op Eton mess, maar mijn hartje ging pas echt sneller kloppen van de combinatie van abrikozen en oranjebloesem.
Dat blijkt een klassieker te zijn in huize Hayden, en dat is het hier nu ook, want holy moly, wat is dit goed!
Ontbijten met geroosterde abrikozen
Het fijnst vind ik om dit ‘s avonds te maken, dan heb ik de volgende dag – nou ja, dagen zelfs – een waanzinnig lekker ontbijt. Dan zijn de geroosterde abrikozen bovendien op de ideale (kamer)temperatuur, dus dan hoef je alleen maar yoghurt, nootjes en honing toe te voegen.
Oh en die oranjebloesem: dit is mijn favoriet!

- 500 gr abrikozen
- 25 gr suiker
- 1/2 biologische citroen
- 1,5 el oranjebloesemwater
- 25 gr pistachenoten
- honing en Griekse yoghurt om te serveren
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de abrikozen in de lengte doormidden en verwijder de pit. Zitten de pitten heel vast, snijd de vruchten dan in kwarten.
Leg de stukken abrikoos in een ovenschaal en rasp de schil van de citroen erboven. Pers de halve citroen uit en sprenkel het sap er overheen. Strooi ten slotte de suiker en een halve eetlepel oranjebloesemwater erover.
Rooster de abrikozen ca. 30 minuten in de oven, tot de abrikozen zacht zijn en bruine plekjes hebben.
Laat de abrikozen afkoelen tot kamertemperatuur. Sprenkel er dan de rest van het oranjebloesemwater overheen.
Rooster ondertussen de pistachenootjes tot ze nootachtig geuren en hak ze grof.
Schep voor je ontbijt ca. 150 gr Griekse yoghurt in een schaaltje. Schep er zoveel abrikozen op als je lekker lijkt, strooi er pistachenootjes overheen en besprenkel met honing.
Laat hier weten wat je er van vindt