Deze gegrilde aubergine met saffraanyoghurt en kruiden is gebaseerd op twee recepten van Sabrina Ghayour. Eentje uit Persiana, eentje uit Sirocco.
De Perzische keuken
Zoals jullie misschien wel weten, ben ik groot fan van Sabrina Ghayour. Haar beide kookboeken staan bij mij in de kast en ik maak er geregeld iets uit. Bovendien is Sabrina een hele gezellige twitteraar en instagrammer, dus als ik die gerechten vervolgens de wereld in slinger, krijg ik altijd reactie. Des te leuker is het dan ook dat ik morgen bij Oldenhof een kookworkshop bij haar ga volgen! En nog met mr. Em en twee vrienden ook. Ik heb er zin in!
Gegrilde aubergine
Sowieso ben ik dol op aubergine, in elke vorm, maar de genoemde recepten zijn allebei top. Nu we nog volop in het aubergineseizoen zitten, maak ik graag en vaak gerechten met aubergine. Het enige nadeel van veel Midden-Oosterse recepten voor aubergine vind ik dat de aubergine ofwel eerst geblakerd en dan gepoft moet worden (veel werk en kost veel tijd) of lang in de oven moet garen (kost veel tijd). Ik gooi mijn aubergine veel liever even snel in de grillpan, dan kan ik sneller aan tafel.
Aubergine met saffraan
Dat deed ik dus ook voor dit gerecht. De smoky gegrilde aubergine combineert heerlijk met de aardse saffraanyoghurt, de volle specerijen en de frisse kruiden. Dit is overigens ook een perfecte eenpersoonsmaaltijd: je hebt maar één pan nodig, het gerecht staat snel op tafel en het ziet er prachtig uit. Als ik alleen eet, vind ik het altijd extra fijn als mijn eten er mooi uitziet, dat maakt het wat gezelliger vind ik.
Zo maak je gegrilde aubergine met saffraanyoghurt voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 middelgrote of 2 kleine aubergine(s)
- 100 gr Griekse yoghurt
- een flinke snuf saffraan
- citroensap
- olijfolie
- 1 tl komijnzaadjes
- 1 tl sumac
- verse koriander en/of platte peterselie naar smaak
Zo maak je het
Hak de onder- en bovenkant van de aubergine(s) af. Snijd in de breedte doormidden, zodat je korte dikke stukken hebt. Zet die op hun kant en snijd ze in 6-8 balkjes van max 2 cm dik. Heb je een hele dikke aubergine te pakken, snijd dan dus wat meer balkjes.
Week de saffraan met 2 el heet water. Roer vervolgens de yoghurt los met het saffraan water, citroensap, olijfolie
Aubergine grillen
Verhit een grillpan op hoog vuur. Besmeer de auberginebalkjes met wat olijfolie. Grill de auberginebalkjes tot ze rondom mooie grillstrepen hebben.
Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Hak de kruiden grof.
Schik de aubergine op borden. Verdeel de saffraanyoghurt erover. Bestrooi met de sumac, het komijnzaad en de kruiden.
Laat hier weten wat je er van vindt