Galette met perzik en rood fruit

Deze galette met perzik en rood fruit bedacht ik toen ik meedeed aan de september-cookalong van Nigella Lawson. Ik ben dol op de recepten van Nigella en op haar stijl, en toen ik haar recept voor bramengalette zag, wilde ik het meteen maken. Het bleek het recept van die bewuste cookalong te zijn, en dus dook ik de keuken in. Aangezien ik echter nergens verse bramen kon vinden, koos ik voor ander fruit: een witte perzik en wat rood fruit uit de diepvries. Aangezien ik ook het deeg en het proces iets veranderde, werd het al met al een heel ander recept, maar wel waanzinnig lekker!

Galette met perzik en rood fruit

Galette met perzik en rood fruit maken

Deze galette met perzik en rood fruit is ontzettend makkelijk te maken. Het deeg moet even rusten, maar verder kost het allemaal nauwelijks tijd. Niet blindbakken, geen vulling bereiden, het is gewoon een kwestie van deeg maken, uitrollen, fruit verdelen en bakken maar.

De smaak is er echter niet minder om: een stevige, krokante bodem en korst, fris fruit en romige crème fraîche. Hoe zoet je de galette maakt is helemaal aan jou. Hoeveel suiker je toevoegt, hangt natuurlijk ook af van welk fruit je gebruikt: met rode bessen heb je meer suiker nodig dan met alleen perzik.

Knapperige galette

De hoeveelheden voor het deeg lijken misschien weinig, maar dit is echt genoeg voor een galette voor zes personen. Er gaat trouwens een beetje polenta door het deeg, en dat is een briljant idee van Nigella. Polenta absorbeert veel meer vocht uit het fruit dan bloem, zodat de hele bodem van de galette lekker knapperig.

Perzik en rood fruit

Natuurlijk kun je in plaats van perzik en rood fruit ook ander fruit gebruiken. Peer en rood fruit zijn ook heerlijk samen, alleen rood fruit kan ook (laat bevroren fruit wel goed uitlekken!), pruimen zijn ook fijn en peer met wat chocola (in plaats van de crème fraîche) is helemaal een fijne combinatie. Laat je fantasie dus de vrije loop!

Wachttijd: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor een galette met perzik en rood fruit (6 porties):

  • 60 gr bloem
  • 30 polenta
  • 3-4 el kristalsuiker
  • 1/4 tl zout
  • 55 gr koude boter
  • 2 el ijskoud water
  • 1 perzik
  • 70 gr rood fruit naar keuze
  • 3 el crème fraîche

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Doe de bloem, polenta, 1 el suiker, het zout en de boter bij elkaar in de keukenmachine, het hakselbakje van de staafmixer of een kom. Mix tot je grove kruimels krijgt. Met de hand gaat dit het makkelijkst met twee scherpe (aardappel)mesjes. Voeg dan scheutje voor scheutje water toe, net zolang tot het deeg ‘pakt’.

Het kan goed zijn dat je maar 1 eetlepel water nodig hebt, dus doe voorzichtig met toevoegen. Het deeg moet niet plakkerig zijn, maar wle makkelijk een bal vormen. Duw de bal plat, verpak in vershoudfolie of een plastic zakje en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.

Snijd terwijl het deeg rust de perzik in kwarten, en die in mooie plakjes. Laat bevroren fruit ontdooien en uitlekken. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit. Ik strooide gewoon bloem op mijn bakpapier, dat scheelt een hoop troep. Rol het deeg uit tot een soort cirkel of ovaal. De vorm doet er niet zo toe, als het deeg maar niet dikker is dan een 50 cent muntje. Leg je uitgerolde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verdeel het fruit over het deeg, maar zorg dat je een rand van 5-7 cm van het deeg vrijhoudt. Bestrooi het fruit met 1-2 eetlepels kristalsuiker. Verdeel de crème fraîche in klodders over het fruit.

Galette met perzik en rood fruit

Maak het vrijliggende deeg vochtig met je handen en rol het op tot een rommelige korst. Bevochtig ook die. Bestrooi korst én vulling met de laatste eetlepel suiker.

Bak de galette in 20 minuten goudbruin en gaar. Zowel warm als koud erg lekker, al dan niet met een bolletje ijs.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.