Maak jij ook het liefste je foodfoto’s met je telefoon? Je bent niet de enige! Sterker nog, ik doe het zelf ook nog wel eens. Ik vind de foto’s van mijn camera wel écht mooier, maar ik heb ook niet altijd zin een paar kilo camera en lenzen mee te zeulen. Ik ben daar gek zeg.
Hoe maak je met je telefoon mooie foodfoto’s?
Als foodfotograaf heb ik door de jaren heen heb ik dan ook maar liefst 10 tips verzameld om mooie foodfoto’s te maken met je telefoon! Ik zet ze hier voor je op een rijtje, hieronder geef ik je wat meer details.
Mijn 10 tips voor mooie foodfoto’s met je telefoon
- Zorg voor een schone lens
- Bedenk welke verhouding je foto moet hebben
- Stel goed scherp
- Zorg voor blurry achtergrond
- Kijk naar je compositie
- Gebruik omgevingslicht
- Niet zoomen maar bewegen
- Houd je telefoon recht
- Lees mijn tips voor foodfotografie
- Bewerk de foto’s na
1. Een schone lens
Dat kan je natuurlijk doen met een puntje van je shirt, maar het beste is een brillendoekje. Ik krijg die altijd gratis als ik een (zonne)bril koop, waardoor ik er zo ongeveer een la vol mee heb liggen. Dus als je er zelf geen hebt, vraag dan eens een brildrager. Wil je je lens ook nog beschermen tegen krassen, dan is een lensbeschermer (aff.) een goed idee!
2. Bedenk welke verhouding je foto moet hebben
Toen iedereen nog “alles for the gram” deed was het makkelijk: vierkant. Dat ligt tegenwoordig toch nét iets anders, dus bedenk van tevoren of je portrait, landscape of vierkant nodig hebt. En denk er bij rechthoekige foto’s aan dat de meeste apps 9*16 willen, terwijl de meeste telefoons standaard op 3*4 staan. In de instellingen van je camera-app kun je dit aanpassen.
3. Stel goed scherp
Scherpstellen doe je door op het scherm te tikken. Denk nu niet dat de telefoon het zelf wel goed doet, want dat gaat nog wel eens mis. Stelt hij scherp op het glas naast het bord ipv op het gerecht dat op het bord ligt, bijvoorbeeld.
4. Zorg voor blurry achtergrond
In fotografie noemen we dit een kleine scherptediepte: het onderwerp van de foto is scherp, terwijl de achtergrond (en soms de voorgrond) wazig zijn.
Dit kun je met je telefoon heel eenvoudig faken door je foodfoto’s met de portretstand te maken of – als je telefoon die heeft – de foodstand te gebruiken.
5. Kijk naar je compositie
Over compositie zijn hele boeken vol geschreven, maar ik beperk het hier even tot de belangrijkste tips.
Ten eerste: zorg dat alles wat je op beeld wilt hebben, er ook écht op staat, dus geen afgesneden randjes enzo. Croppen kan altijd nog, erbij plakken niet.
Ten tweede: zorg ook dat er niets op staat dat er niet op hoort. Dus zet vaatwerk dat ongebruikt of vies is even opzij, laat je tafelgenoten hun telefoon van tafel halen en zet dat kopje met lippenstift eraan even buiten beeld.
Ten derde: de regel van derden is de belangrijkste compositieregel. Niet voor niets, want het is een makkelijk te volgen regel met veel resultaat. Je kunt op je telefoon een raster instellen voor de regel van derden. Zorg dat het onderwerp of de onderwerpen van je foto zich op een kruispunt van het raster bevinden, of in ieder geval op een lijn, en dus niet in het midden.
Deel twee van die regel is wat mij betreft werken met oneven getallen. Vaak is 3 stuks in beeld namelijk het mooist.
6. Gebruik omgevingslicht
Hoe donker het ook is: van flitsen wordt je foto niet mooier. Dus vraag een tafeltje bij het raam, zet je camera op nachtstand als het erg donker is (wel goed je telefoon stil houden) en fotografeer desnoods bij kunstlicht. Alles beter dan flits.
7. Niet zoomen maar bewegen
De zoomknop is natuurlijk verleidelijk, maar anders dan bij een professionele camera zoomt je telefoon niet door te bewegen, maar met software. Dat betekent dat foto’s waarvoor je in- of uitzoomt altijd minder mooi worden dan foto’s waarbij je dichter naar of verder van je onderwerp beweegt. Dus beweeg!
8. Houd je telefoon recht
Het klinkt zo makkelijk, maar het gaat makkelijk mis: je telefoon rechthouden. De makkelijkste manier om te controleren of je je telefoon rechthoudt, is een raster instellen op je camerascherm, via de instellingen van je camera (zie tip 5). Daarmee kun je altijd controleren of je je telefoon recht hebt.
9. Lees mijn tips voor foodfotografie
Mijn tips zijn namelijk van toepassing op alle soorten foodfotografie, of je nu je telefoon of een camera gebruikt!
10. Bewerk de foto’s na
Niet helemaal tevreden? Geen probleem! Er zijn een heleboel gratis apps om foto’s te bewerken. Er is er echter 1 die met kop en schouders boven de rest uitsteekt waar het foodfoto’s betreft: Lightroom. Waarom dat de beste is, lees je hier.
Meer weten over foodfoto’s maken – al dan niet met je telefoon
Als foodfotograaf zit ik natuurlijk vól met tips om mooie foodfoto’s te maken. Klik hieronder om meer te lezen!
Laat hier weten wat je er van vindt