Em’s real barbecue – broodje merguez

Merguez van de barbecue

Black FridayBlack Friday

Sinds onze vakantie op de kippencamping is een barbecue voor ons niet compleet zonder een broodje merguez. Wat begon als stokbrood met wat wij “vieze saus” noemden (een mengsel van ketchup, fijne Franse mosterd en chilisaus, heerlijk vakantievoer dus!) en worstjes erop, is in de loop der jaren voorzien van passender brood dan baguette én van passender saus. Dat neemt niet weg dat het opeten nog steeds een zootje is, maar dit broodje merguez is het gedoe meer dan waard!

Broodje merguez

Broodje merguez

Bij dit Marokkaanse worstje, serveer ik het liefst een passende saus, op basis van yoghurt. Voor het broodje kun je uiteraard kiezen wat je het lekkerst vindt, maar ik houd het graag Mediterraan met Libanees flatbread. En for the record: het is merGuez. Niet merQuez. Dank u.

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor voor broodje merguez voor 2 personen:

  • 4-6 merguez
  • 4 Libanese flatbreads
  • 200 ml dikke volle yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • een kneep citroensap
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • een hand gehakte verse groene kruiden naar smaak (ik gebruikte munt, platte peterselie, koriander en Oost-Indische kers)

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Broodje merguez maken

Haal de worstjes tijdig uit de koelkast. Of je ze inprikt of niet laat ik aan jou: doe je het wel, dan heb je minder vette, maar nog steeds sappige worstjes, maar ook steekvlammen. Doe je het niet, dan heb je iets vettere, sappige worstjes en geen steekvlammen, maar moet je wel serieus oppassen voor gloeiend vet als je je worstjes opeet.

Klop van de yoghurt, kruiden, komijn, olijfolie en citroensap met versgemalen zout en peper naar smaak een saus.

Merguez grillen

Begin als de barbecue goed heet is met de flatbreads: leg ze heel even (denk: een paar seconden per kant) op het rooster, tot de grillstrepen hebben. Vouw ze in een theedoek en wacht tot de barbecue iets is afgekoeld voor de worstjes. Ondertussen kan je groentespiezen bereiden en/of een voorgerechtje eten.

Grill de merguez tot ze door en door gaar zijn op de barbecue. Dat duurt langer dan je zou denken, algauw een minuut of 10. Leg op ieder bord een flatbread en bestrijk met yoghurtsaus. Leg er de worst op, snijd in stukjes, vouw dicht en smikkel op. De groente van de spiezen er ook op is trouwens ook heerlijk!

Wil je meer pit in de yoghurtsaus: voeg dan een teen fijngesneden knoflook is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.