Bouchées à la reine

 Sint 2020 Sint 2020

Koninginnepasteitjes

Gedurende mijn tijd in Luxemburg heb ik een hele reeks Luxemburgse specialiteiten verorberd. Een groot deel daarvan leent zich niet iets minder goed voor thuisbereiding – een hele varkenspoot koken in een pot met gedroogde tuinbonen is net een brug te ver, wat hoeveelheid betreft – maar de befaamde bouchées à la reine lenen zich prima voor bereiding thuis!

Bouchées à la reine

Bouchées à la reine

Wat de pasteibakjes betreft: ik koop die het liefste bij de bakker, die zijn het lekkerst. Nu heb ik de mazzel dat ik niet alleen een Franse bakker in de buurt heb (die verkoopt deze overigens niet, huh), maar ook een klassieke Nederlandse bakker. Die laatste verkoopt ook allerlei bladerdeegwaren, zoals kaaskoekjes, kaasvlinders etc, en dus ook pasteibakjes. Dat gezegd hebbende, die van de supermarkt zijn niet vies, dus als er niks anders is, kun je die prima gebruiken.

De bereiding van dit gerecht vergt wel flink wat geduld: het kost minstens een dag om te maken. Maar lékker!! Die bakjes kun je als je tijd en zin hebt overigens ook zelf bakken, dus als je een regenachtig weekend wilt vullen, is dit ideaal.

 

Zo maak je 2 bouchées à la reine:

 • Wachttijd: 1 uur 30 minuten
 • Kooktijd: 1 uur
 • 2-4 pasteibakjes (hangt een beetje van de grootte af)
 • 2 biologische kippenpoten
 • 100 gr soepgroente
 • 1 laurierblad
 • zout naar smaak
 • 1,5 el boter
 • 3 el bloem
 • 400 ml melk
 • 400 ml droge witte wijn
 • 250 gr champignons

Zo maak je het

Doe de kippenpoten, soepgroente, laurier en zout in een grote soeppan en zet onder water. Kook gedurende 1-1,5 uur, tot de kippenpoten helemaal gaar zijn. Haal de kippenpoten uit de bouillon en doe ze in een schaal om af te koelen. Zeef de bouillon. De groente kun je bewaren om in een deel van de bouillon te gooien, dan heb je soep!

De volgende dag, of wanneer de kip koud is geworden: pluis de stukken kip van de botten af. Snijd zonodig nog fijner. Hoe fijn precies hangt van je eigen voorkeur af, maar aangezien de meeste pasteibakjes niet zo groot zijn, raad ik kleine stukjes aan. Huid, vet en botten gooi je weg.

Zelf ragout maken

Bereid dan de ragout voor. Begin met het maken van een béchamelsaus. Daarvoor smelt je de boter in een grote pan. Doe de bloem erbij en roer met een garde tot de bloem is opgenomen. Voeg dan beetje bij beetje de koude melk toe en klop tussendoor steeds stevig. Voeg de wijn toe en wacht tot die is opgenomen. Kijk dan of de textuur je bevalt. Zo nee, voeg dan wat bouillon toe. Als de textuur goed is, roer je de champignons en kip door de saus. Laat pruttelen tot de saus wat is ingedikt. Dat duurt al snel 10 minuten. Verwarm ondertussen de pasteibakjes in de oven.

Zet de pasteibakjes vervolgens op een bord en vul ze met de ragout. Lekker met groene sla en rijst of friet!

Mocht je nou denken, de fotografie van dit gerecht is niet zo top: dat klopt. Mijn camera is stuk. En ik had net een nieuwe laptop gekocht. #geldop #balen

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 3 juni 2014

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply