Boerenkoolsalade met knapperige kikkererwten

Als je mij al langer volgt, weet je dat ik sinds onze rondreis door de VS in 2016 regelmatig boerenkoolsalades eet, omdat ik ze zo lekker vind. Deze boerenkoolsalade met knapperige kikkererwten was geen uitzondering: megalekker was ie ook weer. Het was een snelle poging, maar hij bleek zo goed te smaken dat ik hem na een paar happen alsnog op de foto heb gezet. Niet de beste foto dus, maar daarmee niet minder lekker, en perfect als een frisse start van de eerste werkweek van 2019!

Boerenkoolsalade met knapperige kikkererwten

Met alleen knapperige kikkererwten ben je er natuurlijk niet. Daarnaast gaan er romige avocado en een frisse limoenvinaigrette in deze salade, plus was grapefruit voor een bittere toets. Daarmee is de salade vegan.

De kikkererwten kun je overigens prima van tevoren bereiden, in een afgesloten pot of bak blijven ze zeker een dag lekker stevig. Je kunt ze dan ook het beste bakken als de oven toch al voor iets anders aan gaat, maar er speciaal de oven voor aanzetten kan natuurlijk ook. Wil je ze écht knapperig hebben, dan moet je ze wel direct voor het serveren roosteren. Deze boerenkoolsalade is trouwens ook heerlijk als lunch!

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor boerenkoolsalade met knapperige kikkererwten voor 2 personen:

  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 1/2 tl pimentón
  • 1/2 tl chipotlepoeder
  • 3,5 el extra vierge olijfolie
  • 1,5 el limoensap
  • 125 gr boerenkool
  • 1 grapefruit
  • 1 avocado

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Salade met knapperige kikkererwten

Begin met de kikkererwten. Verwarm hiervoor de oven op 200 graden. Dep de uitgelekte kikkererwten een beetje droog met keukenpapier en stort ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng hier de kruiden, 1 el olijfolie plus zout en peper naar smaak doorheen. Proef of de kikkererwten goed op smaak zijn en bak ze in de oven in ongeveer 25 minuten knapperig en bruin.

Boerenkoolsalade maken

Maak in een grote schaal een vinaigrette van de rest van de olijfolie en het limoensap, met zout en peper naar smaak. Scheur de boerenkool in kleine stukjes, tenzij je gesneden boerenkool gekocht hebt natuurlijk. Meng de vinaigrette er goed doorheen. Dit gaat het beste met je handen. In het Engels spreken ze dan ook over “boerenkool masseren”…

Snijd de partjes van de grapefruit tussen de vliezen uit. Snijd hiervoor de kapjes van de grapefruit en schil hem dik. Hierna kun je zo de partjes tussen de vliezen uit snijden. Doe de partjes bij de boerenkool.

Snijd de avocado in blokjes en hussel ze ook door de salade. Meng ten slotte de knapperige kikkererwten door de boerenkoolsalade.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.