Zoals ik al eerder vertelde, ben ik geen enorme fan van bleekselderij (anders dan Mandy). Maar ja, af en toe heb ik het wél nodig voor de bolognese, of duikt het op in mijn groentetas. En dus heb ik in de loop der jaren een repertoire van recepten met bleekselderij ontwikkeld. Alleen maar manieren waarop ik het wél lekker vind, van shakshuka en hartige crumble tot pannenkoekjes, én deze bleekselderijsoep met witte bonen.
Vegan bleekselderijsoep
Lekker romig en vullend door de bonen, en omdat bleekselderij lekker umami is, is deze vegan soep dat ook. Bleekselderijsoep maken kost wel even tijd, omdat bleekselderij vrij stevig en vezelig is. Laat de soep dus rustig op een laag vuur pruttelen terwijl jij andere dingen doet, dan heb je er verder geen omkijken naar.
Je kunt de soep trouwens ook heel eenvoudig in een slowcooker maken. Gebruik dan in plaats van 500 ml 250 ml bouillon. Verdubbel bovendien de kooktijd van de soep.
Zo maak je bleekselderijsoep met witte bonen voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 1 uur 30 minuten
- Kooktijd: 5 minuten
- 1 ui
- 2 el neutrale olijfolie
- 1 struik bleekselderij
- 2 tenen knoflook
- 1 tl ras el hanout
- zwarte peper
- 500 ml bouillon
- 1 blik limabonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
Zo maak je het
Snipper de ui grof. Verhit in een soeppan of slowcooker de olijfolie op middelhoog vuur. Doe de ui in de pan en laat deze terwijl je hem af en toe omroert rustig fruiten.
Snijd ondertussen de bleekselderij in stukjes van max. 1 cm breed en voeg de bleekselderij toe aan de ui. Pel de knoflook en hak ook die grof. Voeg ook de knoflook, de ras el hanout en zwarte peper naar smaak toe.
Soep van bleekselderij
Roer het bleekselderijmengsel regelmatig om tot het mengsel heerlijk begint te geuren. Voeg dan de bouillon en de bonen toe. Draai het vuur laag of zet je slowcooker op HIGH. Laat de soep anderhalf uur zachtjes pruttelen.
Wanneer de bleekselderij helemaal zacht is, is het tijd om de soep te pureren. Proef en maak zonodig op smaak met kruiden of zout.
Heidy zegt
Gebruik je het blad van de bleek selderij ook? En de slowcooker op hIgh dan pruttelt het niet langzaam 😂😂
Het staat nu te pruttelen en het gaat heel lekker worden.
Dank je wel voor het recept
Emma van der Deijl zegt
Hi Heidy, de hele bleekselderij gaat erin ja! Mijn vorige én huidige slowcooker zorgen alleen voor pruttelen als ze op high staan (niet op sauteerstand natuurlijk), maar je kent je eigen slowcooker uiteraard het beste. Eet smakelijk alvast!
Heidy zegt
Heb het blad alsnog toegevoegd
De soep smaakt heerlijk ga het vast nog vaker maken! Zo eenvoudig is meestal het lekkerste 😀