Achter de schermen bij het maken van een kookboek – foodfotografie

We Mogen Weer 2022We Mogen Weer 2022

Een kookboek maken is een flinke klus. Als foodfotograaf neem ik natuurlijk maar een deel daarvan voor mijn rekening, maar bij dat deel van het maken van een kookboek neem ik je graag mee achter de schermen!

In 2021 en 2022 heb ik de foodfotografie voor het boek BOOST! (aff.) van Annemieke de Kroon en Mieke Dams verzorgd. Ik vertel je daarom graag hoe je een kookboek maakt.

De eerste stappen

Doorgaans begint dit proces met een auteur (jij?) die recepten bedenkt. Vaak zoekt deze auteur een uitgever, tenzij je natuurlijk kiest voor zelf uitgeven. Vanaf daar gaat de uitgever of de auteur op zoek naar een foodfotograaf voor het kookboek.

Een kookboek maken

Veel foodfotografen doen zelf de foodstyling, maar er zijn ook veel foodfotografen die juist liever met een foodstylist samenwerken, zeker voor een groot project zoals het maken van een kookboek. Ik hoor bij de eerste categorie: ik doe het liefst zoveel mogelijk zelf.

Wanneer je mij gevonden hebt, is het tijd voor mijn eerste stap: kennismaken! Een kookboek maken is een groot en langdurig project waarbij je nauw samenwerkt. Extra belangrijk dus om een goede klik te hebben.

Wat komt er kijken bij het maken van een kookboek?

Wanneer de auteur en uitgever voor mij kiezen, begint het foodfotografie gedeelte van het kookboek: ik maak een moodboard! Daarin vang ik de beoogde sfeer en beeldtaal van het boek.

Als dat nodig is, ga ik aan de hand van het moodboard shoppen: op zoek naar het perfecte servies en de mooiste backdrops (achtergronden) voor de foodfoto’s.

Vanaf daar gaan we verder: als alle recepten getest zijn, adviseer ik over de manier waarop gerechten op de foto komen, welke gerechten handig zijn om op één dag te fotograferen en of er nog recepten zijn die vanuit het standpunt van foodfotografie moeten worden aangepast.

Foodfotografie voor een kookboek: achter de schermen

Als we dat allemaal hebben gedaan, gaan we schieten. Dat is véél koken, dus het is fijn omdat met een team te doen. Op die manier kunnen we per shootdag lekker veel gerechten vastleggen.

Ik bouw de sets, doe de foodstyling en maak de foodfoto’s. Daarna hebben we gegarandeerd een ontplofte keuken of studio, maar dat hoort er gewoon bij.

Wanneer alles op beeld staat, ga ik verder met de foto’s. Die moeten immers stuk voor stuk nabewerkt worden, en wel precies passend bij de vormgeving van het boek én in de juiste resolutie.

De laatste loodjes

Als ik de foto’s vervolgens naar de vormgever heb gestuurd, zit mijn werk als foodfotograaf erop en begint het wachten tot het kookboek van de drukkerij komt. In de tussentijd gaat de vormgeven met de teksten en de foto’s aan de slag en loopt de auteur alle teksten na – al dan niet met hulp van een schrijfcoach. Ook maakt de uitgever met de auteur een marketingplan én gaat het boek natuurlijk naar de drukker.

Of het maken van een kookboek al het werk en het wachten waard is? Kijk zelf maar!

Select juli 2022Select juli 2022

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt